Οι τρίτοι γομφίοι, ευρύτερα γνωστοί ως φρονιμίτες, είναι τα δόντια που αναπτύσσονται στα άκρα της οδοντοστοιχίας, βαθιά μέσα στη στοματική κοιλότητα. Ανατέλλουν μετά την ηλικία των 16 ετών ή μπορεί να παραμείνουν έγκλειστοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.
Οι φρονιμίτες θεωρούνται «κατάλοιπο» των μακρινών προγόνων μας και σήμερα δεν παρουσιάζουν σχεδόν καμία χρησιμότητα, πέραν ίσως της συμβολής τους στην ευθυγράμμιση των υπόλοιπων δοντιών.
Οι φρονιμίτες μπορεί να αναπτυχθούν σωστά εντός της στοματικής κοιλότητας, χωρίς να επηρεάσουν τα υπόλοιπα δόντια ή να προκαλούν πόνο. Άλλοτε πάλι φυτρώνουν στραβά, ασκώντας πίεση και προκαλώντας πόνο και βλάβες στους γύρω ιστούς.
Imgur
Όταν ο φρονιμίτης «παγιδεύεται» πλήρως κάτω από το ούλο, τότε ονομάζεται έγκλειστος. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν βακτήρια, να εκδηλωθούν φλεγμονές και λοιμώξεις ή ακόμη και να προκληθούν εκτεταμένες βλάβες στα παρακείμενα δόντια.
Ο οδοντίατρος θα κρίνει, έπειτα από την απαραίτητη εξέταση και αξιολόγηση, εάν ο φρονιμίτης ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα και επομένως εάν πρέπει να αφαιρεθεί.
Η εξαγωγή φρονιμίτη είναι για πολλούς ασθενείς μια δυσάρεστη διαδικασία, ωστόσο πέραν της δυσφορίας ή του πόνου που προκαλεί τη στιγμή της επέμβασης, είναι γρήγορη και εξασφαλίζει καλύτερη στοματική υγεία στο μέλλον. Περιλαμβάνει τη δημιουργία τομής στο ούλο, την αφαίρεση του οστού που πιθανώς αποκλείει τη ρίζα του δοντιού και συχνά τον τεμαχισμό του δοντιού σε τμήματα ώστε να αφαιρεθεί ευκολότερα. Η εξαγωγή φρονιμίτη γίνεται με τη χρήση ηρεμιστικού ή αναισθησίας (τοπική ή ολική).
Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δείτε πώς γίνεται η εξαγωγή ενός έγκλειστου φρονιμίτη. [Προσοχή: Το βίντεο περιλαμβάνει εικόνες από πραγματική επέμβαση και μπορεί να σοκάρει ορισμένους θεατές]
Πηγή: onmed.gr