Δευτέρα , 16 Δεκέμβριος 2024
Έλλειψη ύπνου μετά τα 40: Με ποια σοβαρή πάθηση συνδέεται

Έλλειψη ύπνου μετά τα 40: Με ποια σοβαρή πάθηση συνδέεται

Αν έχετε περάσει τα 40, πρέπει να είστε ιδιαίτερα επιμελείς στο θέμα του ύπνου.

 

Και αυτό, γιατί μελέτη έδειξε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλεί ορισμένες χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, που έχουν ως συνέπεια την ανάπτυξη μιας πολύ σοβαρής ασθένειας νόσου αργότερα στη ζωή.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και έδειξε ότι οι χημικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν σε όσα προκλήθηκε έλλειψη ύπνου ήταν ίδιες με αυτές που παρατηρούνται στους ανθρώπους.

Πώς έγινε η μελέτη

Ο δρ Χόλτσμαν και οι συνεργάτες του άρχισαν την μελέτη τους για να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών, δημιουργώντας πλάκες. Αν και οι επιστήμονες γνωρίζουν καλά την ύπαρξη των πλακών, δεν ξέρουν πως και γιατί ακριβώς δημιουργούνται σε μερικούς ασθενείς.

Οι ερευνητές επινόησαν έναν τρόπο για να καταγράφουν μία φορά την ώρα τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, τόσο στα ποντίκια όσο και σε ανθρώπους (μέσω της τοποθέτησης ενός μικρού καθετήρα που μετρά διαρκώς το εγκεφαλονωτιαίο υγρό – το υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό στην σπονδυλική στήλη).

Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής αυξάνονται όση ώρα άνθρωποι και ποντίκια είναι ξύπνιοι, και μειώνονται στη διάρκεια του ύπνου. Η διακύμανση αυτή ενδέχεται να σχετίζεται με την δραστηριότητα του εγκεφάλου, η οποία είναι εντονότερη όταν είμαστε ξύπνιοι.

Όταν οι ερευνητές είδαν πως υπήρχε συσχέτιση με τον ύπνο, προκάλεσαν έλλειψη ύπνου στα ποντίκια, με συνέπεια να παραμένουν συνεχώς αυξημένα τα επίπεδα της πρωτεΐνης – και σε μικρό χρονικό διάστημα δημιουργήθηκαν στον εγκέφαλο των ποντικιών οι χαρακτηριστικές πλάκες της νόσου του Άλτσχαϊμερ.

Τι σημαίνει για τους ανθρώπους

Ο δρ Χόλτσμαν πιστεύει πως εάν ένας άνθρωπος μένει ξύπνιος περισσότερο από το φυσιολογικό, τα επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής επίσης μένουν αυξημένα για πολλή ώρα. Αυτό μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο ειδικά στην μέση ηλικία, διότι οι πλάκες που προκαλούν τη νόσο του Άλτσχαϊμερ αρχίζουν να δημιουργούνται στον ανθρώπινο εγκέφαλο πολλά χρόνια πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματά της.

Γι’ αυτό και η συμβουλή του είναι: «Να κοιμάστε πολύ και καλά στην μέση ηλικία».

 

 

 

Πηγή: onmed.gr