Δευτέρα , 16 Δεκέμβριος 2024
Έλλειψη ύπνου σημαίνει λιγότερος αυτοέλεγχος, περισσότερη παρορμητικότητα

Έλλειψη ύπνου σημαίνει λιγότερος αυτοέλεγχος, περισσότερη παρορμητικότητα

Ο ύπνος επηρεάζει σημαντικά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Έχει αποδειχθεί ότι ο επαρκής και αποκαταστατικός ύπνος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρκίνου, καρδιοπάθειας και άλλων χρόνιων νοσημάτων και παράλληλα βοηθά να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά το στρες και την κατάθλιψη.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κλέμσον στις ΗΠΑ, ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος συνδέεται επίσης με τον καλύτερο αυτοέλεγχο, την καλύτερη συγκέντρωση, την ορθή λήψη αποφάσεων και τη μειωμένη παρορμητικότητα.

«Ο αυτοέλεγχος αποτελεί μέρος της καθημερινής διαδικασίας λήψης αποφάσεων», δηλώνει η καθηγήτρια Ψυχολογίας June Pilcher από το Πανεπιστήμιο.

Στόχος της νέας μελέτης ήταν να εξεταστεί πώς συνδέονται οι συνήθειες του ύπνου με τον αυτοέλεγχο και πώς οι δύο αυτές παράμετροι αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν καθημερινές λειτουργίες.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η έλλειψη ύπνου έχει παρόμοιες επιδράσεις με τη μέθη και το hangover, καθώς και στις τρεις περιπτώσεις παρατηρείται μειωμένη πνευματική διαύγεια, μειώνονται οι αντιστάσεις και τα επίπεδα ενέργειας είναι χαμηλά.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα των ερευνητών, οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου είναι ακόμη πιο δυσμενείς, καθώς διαρρέουν στην εργασιακή ζωή και τις διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου. Όσον αφορά τον αυτοέλεγχο, η έλλειψή του λόγω ανεπαρκούς ξεκούρασης οδηγεί σε κακές αποφάσεις όταν το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με αντικρουόμενα συμφέροντα και ευκαιρίες, επισημαίνει η Pilcher. Έτσι, είναι αδύνατο να παραμείνει ανεπηρέαστη η προσωπική ζωή και η καριέρα.

Πέρα από το σταθερό πρόγραμμα ύπνου –δηλαδή να κοιμόμαστε καθημερινά τις ίδιες ώρες, να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε την ίδια ώρα– η Pilcher συνιστά το μεσημεριανό ή τον απογευματινό ύπνο προκειμένου να αντισταθμίσουμε τις συνέπειες της έλλειψης ύπνου.

«Η καλύτερη υγεία και η αυξημένη απόδοση στη δουλειά είναι δύο πιθανά οφέλη, ωστόσο κοινωνικά ζητήματα όπως οι εθισμοί, η εξάρτηση από το τζόγο και ο υπερκαταναλωτισμός μπορούν επίσης να τεθούν υπό έλεγχο όταν η έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων», υπογραμμίζει η Pilcher.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Frontiers in Human Neuroscience.

 

 

Πηγή: onmed.gr