Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024
Ελπίδες για αποκατάσταση της βλάβης στο νωτιαίο μυελό χάρη σε φάρμακα κατά του καρκίνου

Ελπίδες για αποκατάσταση της βλάβης στο νωτιαίο μυελό χάρη σε φάρμακα κατά του καρκίνου

Μια κλάση φαρμάκων (nutlins) που δοκιμάζονται στο πλαίσιο της θεραπείας του καρκίνου μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικά και για την αποκατάσταση βλαβών στο νωτιαίο μυελό.

Στο πλαίσιο δοκιμής που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, φάνηκε ότι τα φάρμακα αυτά βοήθησαν ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερος βαθμός ανάκτησης της κινητικότητας σε σύγκριση με τα πειραματόζωα που δεν έλαβαν θεραπεία.

Οι ερευνητές από το Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Brain, δηλώνουν ότι τα φάρμακα θα πρέπει να δοκιμαστούν και σε άλλα πειραματόζωα πριν χρησιμοποιηθούν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εκτιμάται ότι οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν εντός της επόμενης δεκαετίας.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που να εγγυώνται την αποτελεσματική αποκατάσταση μιας βλάβης στο νωτιαίο μυελό, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC. Μια τέτοια βλάβη μπορεί να στερήσει στον πάσχοντα την αίσθηση και την κίνηση από το σημείο του τραύματος και κάτω. Η βλάβη είναι συνήθως μόνιμη, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναγεννηθούν τα νεύρα του νωτιαίου μυελού.

Στο πλαίσιο της δοκιμής στα πειραματόζωα, ενήλικα ποντίκια συγκεκριμένα, τα φάρμακα κατά του καρκίνου φάνηκε να διακόπτουν τη δράση συγκεκριμένων πρωτεϊνών, οι οποίες κανονικά αλληλεπιδρούν ώστε να ανακόπτουν την ανάπτυξη των νεύρων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική αποκατάσταση των νεύρων στην πάσχουσα περιοχή στα πειραματόζωα που είχαν υποστεί μερική ρήξη του νωτιαίου μυελού. Το 75% των ποντικιών που έλαβαν τη θεραπεία κατάφεραν να κινηθούν ξανά ενώ είχαν μείνει παράλυτα λόγω της βλάβης.

Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά, αναφέρει ο καθηγητής Simone di Giovanni, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας, ωστόσο θα πρέπει να επαληθευτούν στο πλαίσιο περαιτέρω δοκιμών ώστε να διαπιστωθεί με μεγαλύτερη βεβαιότητα εάν μια τέτοια θεραπεία θα είναι εξίσου αποτελεσματική και σε ανθρώπους.

Πηγή: onmed.gr