Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μια μέρα και στον άνθρωπο
Τώρα, για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να εμφυτεύσουν συνειδητές αναμνήσεις στον εγκέφαλο ποντικιών ενώ αυτά κοιμόντουσαν.
Το κατόρθωμα αυτό δίνει ελπίδες, ότι η ίδια τεχνική θα μπορούσε μια μένα να χρησιμοποιηθεί και στους ανθρώπους και να βοηθήσει όσους έχουν βιώσει κάποιο τραυματικό γεγονός και το αναβιώνουν συνεχώς στο μυαλό τους.
Ο εγκέφαλος αναπαράγει συνήθως τις καθημερινές δραστηριότητες σε ανθρώπους και ζώα όταν κοιμούνται, κάτι που επιτρέπει την ενίσχυση και εκμάθηση νέων δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του New Scientist, ερευνητές βρήκαν, ότι όταν διαταράσσεται αυτή η διαδικασία αναπαραγωγής στα τρωκτικά, το ίδιο συμβαίνει και με την ικανότητά τους να θυμούνται αυτά που έχουν μάθει –για παράδειγμα, μια νέα περιοχή που εξερεύνησαν- την προηγούμενη μέρα.
Μια ομάδα επιστημόνων από τη Γαλλία χρησιμοποίησε αυτή τη διαδικασία αναπαραγωγής αναμνήσεων για να δημιουργήσει καινούριες στο μυαλό των ποντικιών, την ώρα που κοιμόντουσαν.
Ενώ η πρώτη φορά που συνειδητή μνήμη εμφυτεύεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι επιστήμονες έχουν ήδη καταφέρει να δημιουργήσουν υποσυνείδητες συσχετίσεις στο μυαλό ανθρώπων που κοιμούνται, έτσι ώστε οι καπνιστές να συνδέουν τα τσιγάρα με τη μυρωδιά κλούβιων αυγών για παράδειγμα.
Όπως σημειώνει το άρθρο, ο επικεφαλής της μελέτης Karim Benchenane πιστεύει ότι η τεχνική που χρησιμοποίησε η ερευνητική ομάδα μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να προσαρμοστεί σε διαφορετικά είδη αναμνήσεων, ωστόσο ελπίζει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει όσους υποφέρουν από τραυματικές αναμνήσεις.
Ο ίδιος πιστεύει ότι θετικές σκέψεις θα μπορούσαν να «ενσωματωθούν» με τις αρνητικές αναμνήσεις, έτσι ώστε να σταματήσουν οι άνθρωποι να υποφέρουν από εφιάλτες ή άλλες αναμνήσεις που τους προκαλούν αναστάτωση.
«Αν μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε σε ποια περιοχή του εγκεφάλου ενός ατόμου επανενεργοποιείται το βίωμα που σχετίζεται με το αίσθημα του φόβου, ίσως να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε μια θετική συσχέτιση» πρόσθεσε.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience.