Πέμπτη , 7 Νοέμβριος 2024
Οι επικίνδυνες χημικές ουσίες που «παραμονεύουν» στα σπίτια

Οι επικίνδυνες χημικές ουσίες που «παραμονεύουν» στα σπίτια

Οι κίνδυνοι του παθητικού καπνίσματος

Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, ερευνητές υποστηρίζουν ότι ακόμη και τα παιδιά, των οποίων οι γονείς δεν καπνίζουν, κινδυνεύουν από εμφάνιση καρκίνου εξαιτίας χημικών ουσιών «από τρίτο χέρι» που παραμονεύουν στα σπίτια.

Οι επικίνδυνες χημικές ουσίες μπορούν να μεταφερθούν μέσα στα σπίτια από τα ρούχα ακόμη και σε σπίτια μη καπνιζόντων, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ο καπνός του τσιγάρου που «εισβάλλει» σε ένα σπίτι από εξωτερικό χώρο θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ένα κίνδυνο, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα νεότερα μέλη της οικογένειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές αναφέρουν ότι μέχρι τώρα οι κίνδυνοι της μόλυνσης «από τρίτο χέρι» δεν είχαν μελετηθεί.

Όπως αποκαλύπτει όμως έκθεση επιστημόνων από το πανεπιστήμιο York στο περιοδικό Environment International, οι μακροχρόνιες συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρές, ιδιαίτερα για τα παιδιά ηλικίας 1 έως 6 ετών.

Η ίδια έκθεση αποκαλύπτει ακόμη για πρώτη φορά τη διάσπαρτη παρουσία καρκινογόνων ουσιών, που συνδέονται με τον καπνό του τσιγάρου, στη σκόνη που υπάρχει στα σπίτια, ακόμη κι αν οι ένοικοί του δεν καπνίζουν.

«Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου δεν αποκλείονται όταν δεν υπάρχουν καπνιστές» ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας Dr Jacqueline Hamilton.

«Οι μη καπνιστές, και ιδιαίτερα τα παιδιά, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες με σκόνη, που περιέχει υπολείμματα και σωματίδια καπνού –το λεγόμενο καπνό “από τρίτο χέρι”» πρόσθεσε.

Κάθε χρόνο 600.000 άνθρωποι στον κόσμο πεθαίνουν εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος. Καθώς όμως ολοένα και περισσότερες χώρες απαγορεύουν το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, τα σπίτια έχουν γίνει η κύρια «πηγή» για την έκθεση σε παθητικό κάπνισμα.

«Οι καρκινογόνες ουσίες και τα καρκινογόνα υλικά μπορούν να περάσουν από τους καπνιστές στους μη καπνιστές μέσα από την επαφή, για παράδειγμα μέσα από τα ρούχα τους ή από άλλες επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή, ενώ εισβάλλουν στα σπίτια και μέσω του αέρα» εξήγησε η καθηγήτρια Alastair Lewis.

Πηγή: newsbeast.gr