Σάββατο , 21 Δεκέμβριος 2024
Επικίνδυνες για την καρδιά οι πολλές πρωτεΐνες

Επικίνδυνες για την καρδιά οι πολλές πρωτεΐνες

Μία νέα μελέτη Ισπανών επιστημόνων επισημαίνει ότι η ακολούθηση μιας διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες όχι μόνο δεν μειώνει μακροπρόθεσμα το σωματικό βάρος, αλλά το αυξάνει κιόλας.

Το πιο σοβαρό, όμως, είναι πως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου των μεσηλίκων και ηλικιωμένων με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τα στοιχεία της έρευνας

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, όσοι αντικατέστησαν τους υδατάνθρακες με πρωτεΐνες, είχαν 90% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αύξηση του σωματικού βάρους τους κατά περισσότερο από 10% στη διάρκεια της μελέτης.

Είχαν επίσης κατά 59% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.

Λίγο υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και 66% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου είχαν όσοι αντικατέστησαν τα πολλά λίπη της διατροφής τους με πρωτεΐνες.

Πρωτεϊνικές δίαιτες

Δίαιτες όπως η Άτκινς που επικεντρώνονται στις πρωτεΐνες, μπορεί να είναι πολύ δημοφιλείς, ωστόσο τα επιστημονικά ευρήματα γι αυτές είναι αντικρουόμενα, ως προς τους κινδύνους.

Σε αυτού του τύπου τις δίαιτες συνιστάται δραστικός περιορισμός των υδατανθράκων, που κανονικά θα έπρεπε να αποτελούν τον κορμό της διατροφής μας.

Φυσικά, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες το ίδιο. Συγκεκριμένα, εκτός από το ψωμί και τα προϊόντα του, τα ζυμαρικά και το ρύζι, στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα δημητριακά, τα φρούτα, οι πατάτες και η ζάχαρη.

Με αυτά ως δεδομένο, αν κάποιος περιορίσει την κατανάλωση των λιγότερο ωφέλιμων υδατανθράκων και τρώει τους πιο θρεπτικούς, μπορεί να αδυνατίσει, δίχως να τους αφαιρέσει από τη διατροφή του.

Γιατί οι πολλές πρωτεΐνες αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι γνωστοί. Ωστόσο, πιθανώς παίζει ρόλο το ότι οι πρωτεΐνες επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα, που με τη σειρά του ρυθμίζει την όρεξη.

Επιπλέον, αυξάνουν τον κίνδυνο νεφρικής νόσου και αλλάζουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης στο αίμα, που μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή λειτουργία.

 

Πηγή: onmed.gr