Τι αποκαλύπτει για την στέρηση ύπνου και τη δράση της σεροτονίνης
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η στέρηση ύπνου ενισχύει τη δράση της σεροτονίνης, νευροδιαδιβαστή του εγκεφάλου, που θεωρείται η κατεξοχήν χημική ουσία που συνδέεται με την αίσθηση της ευφορίας. Ανάλογη δράση με αυτήν της σεροτονίνης έχουν τα αντικαταθλιπτικά χάπια. Βέβαια, επισημαίνουν ότι η όποια βελτίωση παρατηρείται είναι βραχύβια και εξαφανίζεται μόλις ο ασθενής κοιμηθεί.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας και του Νοσοκομείου «Rhode Island Hospital», αναζητώντας μια θεραπεία μεγαλύτερης διάρκειας, συνδυάζουν τη στέρηση ύπνου με δύο άλλες θεραπείες. Πιλοτικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας, που είναι γνωστή ως τριπλή χρονοθεραπεία, είναι γρήγορα και μακράς διαρκείας. Ωστόσο, οι ειδικοί σκοπεύουν να τη δοκιμάσουν σε μεγαλύτερη μελέτη στην οποία θα συμμετέχουν 80 ασθενείς, που πάσχουν από μέτριας ή σοβαρής μορφής κατάθλιψη, επιλόχεια κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή.
Η τριπλή χρονοθεραπεία, που διαρκεί για περισσότερο από τρεις ημέρες, συνδυάζει τη στέρηση ύπνου με την καθημερινή έκθεση των ασθενών σε έντονο φως και τις συνεχείς αλλαγές στις ώρες ύπνου. Το έντονο φως νωρίς το πρωί πιστεύεται ότι διεγείρει τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, ο οποίος ελέγχει τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξη και παράλληλα ενισχύει την έκκριση χημικών ουσιών, όπως η μελατονίνη και σεροτονίνη.
«Η τριπλή χρονοθεραπεία μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα μέσα σε 1-2 μέρες. Είναι εξίσου δραστική με τα αντικαταθλιπτικά, ανέξοδη και έχει ελάχιστες παρενέργειες», δήλωσε ο δρ. John Gottlieb, ψυχίατρος από το Πανεπιστήμιο «Northwestern Feinberg School of Medicine» στο Σικάγο, με ειδίκευση στη συγκεκριμένη θεραπεία.
Μέχρι σήμερα, οι θεραπείες για την κατάθλιψη είναι η άσκηση, η συμμετοχή σε διάφορες ομάδες αυτοβοήθειας και φυσικά η χρήση αντικαταθλιπτικών. Ωστόσο, τα φάρμακα δεν λειτουργούν για όλους και μερικές εκθέσεις δείχνουν ότι δεν είναι καλύτερα από ένα εικονικό φάρμακο (placebo).
Πηγή: vita.gr