Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024
«Εργοστάσιο» παραγωγής θεραπευτικών προϊόντων αναγεννητικής ιατρικής από βλαστοκύτταρα

«Εργοστάσιο» παραγωγής θεραπευτικών προϊόντων αναγεννητικής ιατρικής από βλαστοκύτταρα

Δημιουργείται σε χώρο του ΑΠΘ

 

Ένα «εργοστάσιο» παραγωγής προηγμένων θεραπευτικών προϊόντων αναγεννητικής ιατρικής, τα οποία θα είναι κατάλληλα για κυτταρικές θεραπείες με τη χρήση βλαστοκυττάρων, δημιουργείται στο ΑΠΘ, με τη λειτουργία του Κέντρου Βλαστικών Κυττάρων Αναγεννητικής Ιατρικής σε χώρο του Εργαστηρίου Φυσιολογίας του Ιατρικού Τμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Σε λίγους μήνες βλαστοκύτταρα από τον λιπώδη ιστό ή από τον πολφό των δοντιών αλλά και αμνιακές μεμβράνες θα απομονώνονται, θα πολλαπλασιάζονται, θα τυποποιούνται, και θα αποθηκεύονται, στο Κέντρο, κάτω από άριστες εργαστηριακές συνθήκες Ορθής Παρασκευαστικής Πρακτικής (GMP). Στη συνέχεια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικές ή κλινικές μελέτες με στόχο τις κυτταρικές θεραπείες. Τέτοιες θεραπείες είναι η αποκατάσταση οστικών ελλειμμάτων, η δημιουργία χόνδρου μύτης και πτερυγίων αυτιών, η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, η αποκατάσταση τραυματικών κακώσεων του κερατοειδούς και η επούλωση σοβαρών εγκαυμάτων. Το Κέντρο Βλαστικών Κυττάρων Αναγεννητικής Ιατρικής, η δημιουργία του οποίου προβλέπεται από το διασυνοριακό πρόγραμμα REMEDIC (www.remedicproject.eu), είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Εργαστηρίου Φυσιολογίας του ΑΠΘ όπου έχει αρχίσει η εγκατάσταση του εργαστηριακού εξοπλισμού.

Το πρόγραμμα «Διασυνοριακό Κέντρο Βλαστικών Κυττάρων Αναγεννητικής Ιατρικής» με το ακρωνύμιο REMEDIC υλοποιείται από τo Ιατρικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ανώτατη Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου «St. Kliment Ohridski” της Μπίτολα της ΠΓΔΜ με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη υποδομών που αφορούν στις κυτταρικές θεραπείες και την αναγεννητική ιατρική.

«Αναφερόμαστε στη χρήση βλαστοκυττάρων για θεραπευτικούς σκοπούς, και όχι μόνο βλαστοκυττάρων, αλλά και ότι αφορά κυτταρικές θεραπείες ή ιστούς που θα χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς όπως είναι πχ οι αμνιακές μεμβράνες. Θα συνεργαζόμαστε με ακαδημαϊκά και νομικά πρόσωπα αλλά και με ιδιώτες όταν θα υπάρχει κυτταρική θεραπεία η οποία θα είναι εγκεκριμένη σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο» εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του προγράμματος REMEDIC, αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας, Αριστείδης Κριτής.

Όπως αναφέρει ο κ Κριτής, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν εγκατασταθεί στο εργαστήριο τα απαραίτητα όργανα και τα αναλώσιμα προκείμενου να αρχίσει η λειτουργία του με την επεξεργασία και τυποποίηση, αρχικά , αμνιακών μεμβρανών, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση τραυματικών κακώσεων κερατοειδούς ή για την επούλωση σοβαρών εγκαυμάτων. Ταυτοχρόνως θα γίνει απομόνωση και πολλαπλασιασμός μεσεγχυματικών κυττάρων από τον λιπώδη ιστό ή από τον πολφό των δοντιών που εδώ και καιρό έχει αναπτυχθεί στο Εργαστήριο Ακίνητης Προσθετικής και Προσθετικής Εμφυτευματολογίας του Οδοντιατρικού Τμήματος που είναι συνεργάτης του προγράμματος. Όπως αναφέρει ο κ. Κριτής τα μεσεγχυματικά κύτταρα από τον λιπώδη θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και για τη δημιουργία χόνδρου ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση μύτης ή πτερυγίων αυτιών, ενώ τα μεσεγχυματικά κύτταρα από τον πολφό των δοντιών θα χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση οστικών ελλειμμάτων στις γνάθους ώστε να μπορέσουν να δεχτούν εμφυτεύματα δοντιών ή για τη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr