Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025
Εσείς γνωρίζετε το Σύνδρομο Χριστουγεννιάτικου δέντρου;

Εσείς γνωρίζετε το Σύνδρομο Χριστουγεννιάτικου δέντρου;

Για πάρα πολλούς το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι μια αγαπημένη παράδοση.
Όμως η παραμονή του επί μακρόν στο σπίτι συνοδεύεται από ενοχλητικά συμπτώματα, που περιλαμβάνουν από βήχα και φτέρνισμα, μέχρι πυρετό, φαγούρα και σπυράκια.

Ο λόγος είναι ότι στα φορτωμένα από λαμπιόνια και στολίδια κλαδιά η σκόνη ευδοκιμεί – το ίδιο και πολλά διαφορετικά μούχλας (53 είδη). Κι όλα αυτά μαζί προκαλούν αλλεργίες στους πιο ευαίσθητους. Περίπου 4 στους 10 κατοίκους στη Βρετανία και στις ΗΠΑ (ποσοστό 35%) υποφέρουν από ανάλογα συμπτώματα κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, με τα αληθινά δέντρα να ευθύνονται για τα περισσότερα προβλήματα. Το θέμα προκάλεσε το ενδιαφέρον της καθηγήτριας αλλεργιολογίας Dr Lawrence Kurlandsky, που έκανε μια μελέτη, προκειμένου να διαπιστώσει γιατί κάθε χρόνο τέτοια εποχή αυξάνονται τα αναπνευστικά προβλήματα και οι αλλεργικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική έκδοση Annals of Allergy, Asthma and Immunology, η μούχλα που… “συνελήφθη” δεν ήταν όποια κι όποια, αλλά το 70% από τα διαφορετικά είδη μούχλας που εντοπίστηκαν, μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος, φουλ φτερνίσματα και μύτη που τρέχει.

“Το υποπτευόμασταν ότι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να ευθύνεται για “έκρηξη” αλλεργιών, άσθματος ειδικά” είπε στη Daily Mail ο Dr Adrian Morris από το Surrey Allergy Clinic. “Πριν από αυτή τη μελέτη πιστεύαμε ότι ευθυνόταν η γύρη σε μεγάλο βαθμό ή τα ζιζανιοκτόνα. Τώρα ξέρουμε ότι είναι η μούχλα”.

Τι να προσέξετε

– Βγάλτε το δέντρο σε εξωτερικό χώρο και βρέξτε το με άφθονο νερό, για να απομακρυνθεί μεγάλο μέρος της μούχλας και της σκόνης

– Καθυστερήστε όσο μπορείτε τον στολισμό, για να περιορίσετε την έκθεση στα αλλεργιογόνα

– Επενδύστε σε κάποια συσκευή καθαρισμού αέρα στον χώρο που θα βάλετε το δέντρο

– Ψεκάστε το δέντρο με ένα διάλυμα νερού και χλωρίνης

– Στολίστε στο μπαλκόνι

– Επιλέξτε ένα δέντρο μικρού μεγέθους, για να περιορίσετε τη “ζημιά”

 

 

 

 

 

Πηγή: neadiatrofis.gr