Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024
Ευαίσθητο στομάχι ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου; Πώς τα ξεχωρίζουμε

Ευαίσθητο στομάχι ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου; Πώς τα ξεχωρίζουμε

Λίγο-πολύ όλοι αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς πρόβλημα δυσκοιλιότητας ή διάρροια. Πώς καταλαβαίνουμε αν οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις οφείλονται απλώς σε ευαισθησία του στομάχου ή σε διαταραχή όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια χρόνια διαταραχή που επηρεάζει τη λειτουργία του παχέος εντέρου. Ανάλογα με τον τύπο του (IBS-C ή IBS-D), μπορεί να εκδηλωθεί είτε με την επίμονη δυσκοιλιότητα είτε με τη διάρροια. Συνηθέστερος είναι ο τύπος C που εκδηλώνεται με τη δυσκοιλιότητα.

Τα ακριβή αίτια του συνδρόμου παραμένουν άγνωστα, ωστόσο τα στατιστικά δείχνουν ότι επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες απ’ ότι τους άνδρες.

Τυπικό σύμπτωμα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου είναι ο πόνος και η δυσφορία λόγω της δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια διάρροια δεν αισθάνονται αυτόν τον πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συνδέεται άμεσα και με άλλα σύνδρομα υπερευαισθησίας, όπως οι ημικρανίες, η ινομυαλγία και η χρόνια κόπωση.

Για να προκύψει διάγνωση για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο πόνος και οι ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα πρέπει να επιμένουν τουλάχιστον για τρεις ημέρες κάθε μήνα για τρεις συνεχόμενους μήνες. Ο γιατρός λαμβάνει επίσης υπ’ όψιν οποιαδήποτε μεταβολή στη συχνότητα, τη σύσταση και την όψη των κοπράνων. Άλλες ενδείξεις που συχνά συνοδεύουν τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι ο πυρετός, το αίμα στα κόπρανα και η ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Συνιστάται η επίσκεψη στο γιατρό εάν παρατηρηθεί κάποια απόκλιση από τα συνήθη πρότυπα γαστρεντερικής λειτουργίας, ειδικά σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο παχύ έντερο ή άλλες διαταραχές του γαστρεντερικού.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η ευαισθησία του στομάχου που συνοδεύεται από επεισόδια διάρροιας ή δυσκοιλιότητας δεν σχετίζεται με πόνο ή ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα. Στην περίπτωση αυτή, η δυσφορία μπορεί να οφείλεται στο διατροφικό πρόγραμμα που έχουμε υιοθετήσει.

 

 

Πηγή: onmed.gr