Τα γονίδια ευθύνονται για την υπερβολική ευαισθησία
Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Brain and Behavior», το 20% των ανθρώπων αυτών αντιμετωπίζουν προβλήματα αισθητηριακής ευαισθησίας, με αποτέλεσμα να γίνονται ιδιαίτερα συναισθηματικοί.
Πρόκειται για ένα έμφυτο χαρακτηριστικό που σχετίζεται με αυξημένη ευαισθησία και απόκριση σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ερεθίσματα. Με απλά λόγια, οι άνθρωποι που κλαίνε εύκολα έχουν υπερβολικά ευαίσθητους εγκεφάλους, που επεξεργάζονται πιο διεξοδικά τις πληροφορίες που λαμβάνουν από το περιβάλλον και αντιδρούν τόσο σε θετικά, όσο και σε αρνητικά ερεθίσματα.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Monmouth των ΗΠΑ και από την Ιατρική Σχολή «Albert Einstein» του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Για τις ανάγκες της έρευνας και με τη βοήθεια Λειτουργικών Μαγνητικών Τομογραφιών (fMRI), οι ειδικοί παρατήρησαν τους εγκεφάλους 18 παντρεμένων εθελοντών τη στιγμή που έβλεπαν φωτογραφίες με χαμογελαστά και θλιμμένα πρόσωπα. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες είχαν αυξημένη ευαισθησία σε ερεθίσματα και κάποιοι άλλοι μειωμένη. Αναφορικά, δε, με τις φωτογραφίες, κάποιες εικόνιζαν πρόσωπα αγνώστων, ενώ ορισμένες άλλες έδειχναν τα πρόσωπα των συζύγων τους.
Η σύγκριση των τομογραφιών που έγινε στο τέλος έδειξε ότι μερικές περιοχές του εγκεφάλου ήταν πιο ενεργές στους ανθρώπους με αυξημένη ευαισθησία, σε σχέση με όσους είχαν μειωμένη ευαισθησία. Μάλιστα, η υψηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα καταγράφηκε όταν έβλεπαν φωτογραφίες με τους συζύγους τους να είναι χαρούμενοι. Όταν έναν χρόνο αργότερα οι επιστήμονες παρατήρησαν ξανά τους εγκεφάλους των εθελοντών διαπίστωσαν ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα.
«Παρατηρήσαμε ότι στις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται με την επίγνωση και το συναίσθημα και ειδικά σε εκείνες που συνδέονται με την ενσυναίσθηση ήταν πιο αυξημένη η ροή αίματος στους ανθρώπους αυξημένης ευαισθησίας κατά τη διάρκεια των 12 δευτερολέπτων που έβλεπαν την κάθε φωτογραφία», σχολίασε ο δρ. Arthur Aron, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Stony Brook.
Οι ψυχολόγοι, πάντως, ισχυρίζονται ότι η πλειονότητα των ανθρώπων έχει χαμηλή ευαισθησία σε αισθητηριακά ερεθίσματα. Οι περισσότεροι δεν δείχνουμε μεγάλη προσοχή σε ερεθίσματα, χειριζόμαστε καταστάσεις πιο γρήγορα και πιο επιδερμικά και γενικότερα δεν αντιδρούμε τόσο συναισθηματικά.
Πηγή: vita.gr