Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025
Εξετάσεις με ακτινοβολία: Πόσο αυξάνονται οι πιθανότητες καρκίνου

Εξετάσεις με ακτινοβολία: Πόσο αυξάνονται οι πιθανότητες καρκίνου

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται σταθερά οι απεικονιστικές εξετάσεις που γίνονται με τη χρήση ακτινοβολίας.

Ειδικά στη χώρα μας, παλαιότερη έκθεση του ΟΟΣΑ ανέφερε ότι «είναι υψηλή η διάχυση της σύγχρονης τεχνολογίας στην Ελλάδα. Ειδικά για τους αξονικούς τομογράφους και μαγνητικούς τομογράφους, η αναλογία τους ανά 1.000.000 πληθυσμού διαμορφώθηκε το 2007 σε 25,8 και 13,2 αντίστοιχα, ενώ οι αντίστοιχες αναλογίες στις χώρες του ΟΟΣΑ ανέρχονταν σε 22,8 και 11».

Ο ρόλος της ακτινοβολίας

Σε περιπτώσεις επαναληπτικών εξετάσεων ο κίνδυνος αθροίζεται. Ανεξάρτητα από το εάν κάνουμε ακτινογραφίες την ίδια μέρα ή σε διάστημα μηνών ή ετών, η συνολική επιβάρυνση παραμένει ίδια.

Ευαίσθητες ομάδες

-Τα παιδιά, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από την ίδια εξέταση σε σχέση με τους ενήλικους. Γι’ αυτό πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη η ακτινολογική εξέταση και να ελαττώνεται όσο το δυνατόν η δόση, χωρίς να είναι εις βάρος της ιατρικής πληροφορίας.

-Το έμβρυο στη μήτρα είναι επίσης ιδιαίτερα ευαίσθητο στην ακτινοβολία σε σχέση με τον ενήλικο. Δεν υπάρχει πρόβλημα π.χ. για μια ακτινογραφία άκρας χειρός ή ακτινογραφία θώρακος γιατί η ακτινοβολία, με την κατάλληλη προστασία, δεν επηρεάζει το έμβρυο. Βεβαίως, στην εγκυμοσύνη δεν μπορούν να χορηγούνται σκιαγραφικά ή ραδιοφάρμακα.

Κίνδυνοι

1. Βλάβες στους απογόνους. Όταν εκτεθούν σε ακτινοβολία τα όργανα αναπαραγωγής (ωοθήκες και όρχεις), υπάρχει το ενδεχόμενο μεταβιβάσεως κληρονομικών παθήσεων ή ανωμαλιών στις επερχόμενες γενεές.

2. Εμφάνιση καρκίνου
-Ύστερα από απλή ακτινολογική εξέταση στο θώρακα, στα δόντια και στα άκρα, πιθανότητα να εμφανισθεί καρκίνος μικρότερη από 1 στις 1.000.000 περιπτώσεις
-Ύστερα από ακτινολογική εξέταση στο κρανίο και στον τράχηλο 1 στις 1.000.000 έως 1 στις 100.000 περιπτώσεις
-Ύστερα από ακτινολογική εξέταση στους μαστούς, στα ισχία, στη σπονδυλική στήλη ή στην κοιλιά, στην αξονική τομογραφία εγκεφάλου και στο σπινθηρογράφημα πνευμόνων και νεφρών, 1 στις 100.000 έως 1 στις 10.000 περιπτώσεις
-Ύστερα από ενδοφλέβια πυελογραφία, βαριούχο γεύμα ή υποκλυσμό, αξονική τομογραφία θώρακος και κοιλιάς και σπινθηρογράφημα οστών, 1 στις 10.000 έως 1 στις 1.000 περιπτώσεις.

Για να εμφανισθούν συμπαγείς όγκοι ύστερα από έκθεση σε ακτινοβολία χρειάζονται 15 χρόνια και για λευχαιμία 6-10 χρόνια.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr