Λύνεται το μυστήριο των επιπλέον κιλών που δείχνει η ζυγαριά
Τι φταίει για αυτό;
Η αύξηση βάρους είναι απλά θέμα «φυσικής», όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, καθώς συμβαίνει, όταν απλά οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από όλα τα τρόφιμα ξεπερνούν αυτές που καίει ο οργανισμός μας. Πρόκειται, λοιπόν, για τη διαταραχή του ενεργειακού ισοζυγίου, και βασίζεται απλά στην 1η αρχή της θερμοδυναμικής. Γιατί όμως έχει διαταραχθεί το ενεργειακό μας ισοζύγιο;
Προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες
Η μέση κατά κεφαλή θερμιδική πρόσληψη στη χώρα μας έχει σημειώσει σταθερή και συνεχή άνοδο τις τελευταίες δεκαετίες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 26% από το 1960 μέχρι το 2003. Αναλύοντας περαιτέρω τα δεδομένα, παρατηρείται μία σημαντική αύξηση στην πρόσληψη λίπους και ελαίων κατά 56,1%, ανεβάζοντας τη συνεισφορά του λίπους στη συνολική ενεργειακή πρόσληψη σε 35,6% το 2003 από 27% το 1960. Παράλληλα, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση των θερμίδων που λαμβάνουμε από την ομάδα του κρέατος.
Πρόσφατα δεδομένα στις ΗΠΑ, βάση των στοιχείων του υπουργείου Γεωργίας (USDA), δείχνουν αντίστοιχα αποτελέσματα, και συγκεκριμένα ότι η θερμιδική πρόσληψη έχει αυξηθεί περισσότερο από 20%, σε σχέση με το 1960.
Καίμε λιγότερες θερμίδες
Από την άλλη πλευρά, πολύ σημαντική είναι και η μείωση που έχει παρατηρηθεί στην άλλη πλευρά της εξίσωσης, δηλαδή στις θερμίδες που δαπανώνται για τη σωματική δραστηριότητα. Πρόσφατα δεδομένα από τη χώρα μας δείχνουν ότι 1 στα 2 παιδιά ηλικίας 3-18 ετών δεν καλύπτουν τις συστάσεις σωματικής δραστηριότητας, που είναι 1 ώρα κίνησης την ημέρα. Μάλιστα, στους εφήβους μεγαλύτερων ηλικιών, 16-18 ετών, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 70% (δηλαδή 70% έχουν σωματική δραστηριότητα μικρότερη της 1 ώρας ημερησίως) (Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, 2007).
Ακόμα και μέσα στο σπίτι, όμως, οι θερμίδες που ξοδεύονται στις δουλειές του σπιτιού έχουν μειωθεί αισθητά, κατά μέσο όρο κατά 200 θερμίδες/ ημέρα σε σχέση με την δεκαετία του ‘60, όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One (Archer et al, 2013).
Πηγή: neadiatrofis.gr