Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η πρόσβαση στο φθόριο αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα παιδιών και ενηλίκων για την εξασφάλιση της στοματικής τους υγείας, αφού το φθόριο είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την προστασία από την τερηδόνα.
Η πρόσληψη φθορίου, δηλαδή η φθορίωση, μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
-Συστημικά (με κατάποση), μέσω της φθορίωσης του πόσιμου νερού ή με τη χρήση διαιτητικών συμπληρωμάτων φθορίου (π.χ. ταμπλέτες, δισκία, σταγόνες). Στην Ελλάδα, τόσο το κεντρικό όσο και τα περισσότερα τοπικά δίκτυα νερού, περιέχουν αμελητέες ποσότητες φθορίου. Γι’ αυτό το λόγο, το φθόριο θα πρέπει να ληφθεί σε άλλες μορφές για να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας.
-Τοπικά, με την εφαρμογή φθοριούχων προϊόντων πάνω στην επιφάνεια των δοντιών. Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι τοπικής εφαρμογής του φθορίου είναι η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας, φθοριούχων στοματοπλυμάτων και η τοπική εφαρμογή φθοριούχων σκευασμάτων στο οδοντιατρείο.
Το βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα είναι η πιο απλή και αποτελεσματική μέθοδος χρήσης φθορίου από παιδιά και ενήλικες και αποτελεί τον βασικό λόγο μείωσης της τερηδόνας τα τελευταία 30 χρόνια.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική δράση της φθοριούχου οδοντόκρεμας, είναι το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα (η μία οπωσδήποτε το βράδυ) για 2 λεπτά.
H τοπική εφαρμογή φθορίου στο οδοντιατρείο με σκευάσματα υψηλής συγκέντρωσης φθορίου (βερνίκι, ζελέ, αφρός), είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης τερηδόνας, ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημενο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας. Πάντοτε βέβαια θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με το καθημερινό βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα.
Επομένως, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία από την τερηδόνας είναι η έκθεση (τοπική ή συστημική) στο φθόριο, ώστε να ενδυναμώνεται η αδαμαντίνη και να αποκαθίστανται οι τερηδονικές βλάβες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.
Πηγή: onmed.gr