Οι εναλλακτικές θεραπείες εντάσσονται στις νέες οδηγίες του Κολεγίου και αφορούν γυναίκες που δεν θέλουν να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η εξειδικευμένη αγωγή και η νοσηλεία αποτελούν απαραίτητα μέτρα εάν η ναυτίες είναι ιδιαίτερα σοβαρές.
Περίπου το 80% των γυναικών εκδηλώνουν ναυτία και τάση προς έμετο στην εγκυμοσύνη τους. Τα συμπτώματα συχνά υποχωρούν εντός του πρώτου τετραμήνου.
Για πρώτη φορά, το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων σχεδίασε ειδικές οδηγίες για το πρόβλημα αυτό, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται παραδοσιακές αλλά και εναλλακτικές θεραπείες.
Έπειτα από ανάλυση των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων και σε συμφωνία με τις οδηγίες του Βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS) και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Αριστείας στην Περίθαλψη (NICE), το Κολέγιο προτείνει τη λήψη συμπληρώματος πιπερόριζας (τζίντζερ) και τη πιεσοθεραπεία στον καρπό (ένα ειδικό βραχιόλι που ασκεί ελαφριά πίεση) για την αντιμετώπιση της ήπιας ναυτίας, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.
Ωστόσο, το Κολέγιο δεν προτείνει την ύπνωση ως εναλλακτική θεραπεία, αφού αναφέρει ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δεν επαρκούν για να υποστηρίξουν την αποτελεσματικότητά του.
Για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα ναυτίας, όπως στην περίπτωση υπερέμεσης της κύησης (hyperemesis gravidarum), χρειάζεται εξειδικευμένη ιατρική παρέμβαση με τη μορφή νοσηλείας και ψυχολογικής υποστήριξης.
Πηγή: onmed.gr