Ένα μη επεμβατικό γενετικό τεστ στο έμβρυο μπορεί να συμβάλλει στην πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου στη γυναίκα, όπως υποστηρίζουν Βέλγοι επιστήμονες.
Το τεστ, που συνήθως χρησιμοποιείται για να καθοριστεί αν το έμβρυο έχει χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down, αναλύει το DNA του εμβρύου που εμπεριέχεται στο μητρικό αίμα.
Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Κυτταρογενετικής Έρευνας και Γονιδιώματος στο Πανεπιστήμιο της Λουβέν, θέλησαν να βελτιώσουν την ακρίβεια του μη επεμβατικού προγεννητικού τεστ, ώστε να μπορεί να ανιχνεύει μεγαλύτερο αριθμό χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο.
Δοκιμάζοντας την βελτιωμένη εκδοχή του τεστ, εντόπισαν γενετικές ανωμαλίες σε τρεις γυναίκες. Οι ερευνητές δε μπορούσαν αρχικά να συνδέσουν αυτές τις γενετικές ανωμαλίες με τα γενετικά προφίλ ούτε των μητέρων, ούτε των εμβρύων.
Τότε συνειδητοποίησαν ότι οι γενετικές ανωμαλίες έμοιαζαν με αυτές που εντοπίζονται στον καρκίνο και παρέπεμψαν τις γυναίκες σε ογκολόγο. Τελικά, αποδείχθηκε ότι και οι τρεις γυναίκες είχαν τρεις διαφορετικές μορφές καρκίνου σε πρώιμο στάδιο: ωοθηκών, λέμφωμα Hodgkin και οζώδες λέμφωμα.
Οι δύο ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία, ενώ ο καρκίνος της τρίτης ασθενούς αναπτυσσόταν εξαιρετικά αργά και δεν χρειαζόταν θεραπεία στη συγκεκριμένη φάση.
«Χωρίς τον προγεννητικό έλεγχο, ήταν πολύ πιθανόν οι καρκίνοι να μην είχαν εντοπιστεί παρά μόνο όταν θα είχαν φτάσει σε όψιμο στάδιο. Επίσης, είναι συχνό το φαινόμενο κάποια συμπτώματα να μοιάζουν με αυτά της εγκυμοσύνης, όπως η κόπωση, η ναυτία, το κοιλιακό άλγος και η απώλεια αίματος από τον κόλπο», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Τζορις Βεμεες.
Η βελγική μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology.
Πηγή: onmed.gr