Εκτενής έρευνα που διεξήγαγαν στη Ν. Αφρική από κοινού ο οργανισμός “Potatoes South Africa” (PSA), η εταιρεία Nutri-Vation, το Γεωπονικό Συμβούλιο Έρευνας της χώρας και το πανεπιστήμιο της Πρετόρια, αποκάλυψε τις πλήρεις ιδιότητες και τη θρεπτική αξία της πατάτας.
Με βάση τη μελέτη, οι πατάτες έχουν τα ακόλουθα θρεπτικά χαρακτηριστικά:
-Μία μεσαίου μεγέθους πατάτα (150γρ), μαγειρεμένη με τη φλούδα, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, δεν περιέχει λίπος και έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
-Οι πατάτες είναι πολύ πλούσιες πηγές χρωμίου.
-Επιπλέον, περιέχουν κάλιο σε συγκεντρώσεις που είναι υψηλότερες από ό,τι τα περισσότερα άλλα λαχανικά και αμυλούχες τροφές.
-Οι πατάτες περιέχουν επίσης μια σειρά άλλων βιταμινών, μετάλλων και φυτοχημικών στοιχείων σε μικρότερες ποσότητες.
Δυστυχώς, οι πατάτες έχουν γίνει στόχος των διατροφικών προγραμμάτων που εστιάζουν στη μείωση των υδατανθράκων, κάτι που έχει εξελιχθεί σε “μόδα” τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, αυτό που πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν είναι ότι το σώμα μας χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες ως την κύρια πηγή ενέργειας.
Έτσι, μια διατροφή “χωρίς υδατάνθρακες” μπορεί να βλάψει το σώμα σας, καθώς δεν είναι σε θέση να πάρει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες.
Στην ίδια έρευνα, παρουσιάστηκαν και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατάτας (μαγειρεμένη με τη φλούδα) έναντι δύο άλλων δημοφιλών αμυλούχων τροφών, του λευκού ρυζιού (βρασμένο) και των ζυμαρικών (βρασμένων).
Ανά 100 γραμμάρια λοιπόν, διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
-Ενέργεια: Πατάτες 332kj, Ζυμαρικά 589kj, Ρύζι 531kj
-Υδατάνθρακες: Πατάτες: 16γρ, Ζυμαρικά 27γρ, Ρύζι 28γρ
-Ίνες: Πατάτες 2γρ, Ζυμαρικά 1,6γρ, Ρύζι 0,4γρ
-Λιπαρά: Πατάτες 0,1γρ, Ζυμαρικά 0,7γρ, Ρύζι 0,3γρ
-Βιταμίνη C: Πατάτες 5,5mg, Ζυμαρικά 0mg, Ρύζι 0mg
-Κάλιο: 710mg, Ζυμαρικά 31mg, Ρύζι 0,5mg
-Ψευδάργυρος: Πατάτες 1mg, Ζυμαρικά 0,53mg, Ρύζι 0,5mg
Πηγή: onmed.gr