Πέμπτη , 9 Ιανουάριος 2025
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Σε κάθε μέρος του κόσμου, κάθε χώρα, κάθε πολιτισμό, υπάρχει ένα γεγονός που είναι κοινό: οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες. Γιατί όμως τελικά συμβαίνει αυτό; Γιατί αυτή είναι μια παγκόσμια αλήθεια;

Στην Δ. Ευρώπη οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο από 3 χρόνια (Μ. Βρετανία) έως 6 χρόνια (Αυστρία, Ισπανία, Ελλάδα) περισσότερο από τους άνδρες. Στην Αν. Ευρώπη η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη με τις γυναίκες από τη Ρουμανία και την Πολωνία να ζουν 7-8 χρόνια περισσότερο από τους άντρες, ενώ στην Λευκορωσία, τη Ρωσία και τη Λιθουανία η αντίστοιχη διαφορά εκτοξεύεται στα 12 χρόνια (άντρες: 63 έτη, γυναίκες: 75 έτη).

Ακόμα και σε χώρες όπου το προσδόκιμο ζωής στους άντρες είναι μεγαλύτερο (σε Καναδά, Κύπρο, Ισραήλ και Ιαπωνία οι άνδρες ζουν μέχρι τα 80) οι γυναίκες βγαίνουν και πάλι νικήτριες με μέσο όρο θανάτου τα 82 χρόνια (στην Ιαπωνία είναι 84).

Η ερώτηση επομένως απλή: Γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση όμως δεν είναι απλή υπόθεση και μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για ποιο λόγο οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες.

Θεωρίες υπάρχουν πολλές…

Τα χρόνια εργασίας για παράδειγμα είναι μία από αυτές. Σύμφωνα με έκθεση του Men’s Health Forum (MHF) και του ιδρύματος Work Foundation, οι άνεργοι άντρες είναι 20% πιο πιθανό να πεθάνουν συγκριτικά με τους άντρες που εργάζονται. Ήταν γνωστό ότι οι άντρες που έχουν διάφορες ασθένειες είναι και πιο πιθανό να είναι άνεργοι, αλλά αυτή η έρευνα έδειξε και το αντίθετο: οι άντρες ασθενούν ευκολότερα επειδή ακριβώς είναι άνεργοι.

Από την άλλη πλευρά, η επίπονη εργασία (ειδικά για πολλά χρόνια) μειώνει το προσδόκιμο ζωής του άντρα. Σε δημογραφική έρευνα του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, επιβεβαιώθηκε η θεωρία πως “οι γυναίκες αναζητούν την ομορφιά και η άντρες την δύναμη και την εξουσία”. Το σώμα μιας γυναίκας πρέπει να παραμείνει υγιές για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (προκειμένου να τεκνοποιήσει) ενώ το σώμα του άντρα πρέπει να υποβάλλεται από νωρίς σε κινδύνους και προκλήσεις (για τις χειρωνακτικές εργασίες).

Άλλοι πιστεύουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας είναι εκ φύσεως ανώτερο από εκείνο του άντρα και επιτίθεται με μεγαλύτερη ορμή και αποτελεσματικότητα στα “ξένα σώματα”, δηλαδή τους ιούς και τις μολύνσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή καρκινογένεσης David H. Phillips του πανεπιστημίου King’s College στο Λονδίνο.

Μια ακόμα εξήγηση στο γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες, έγκειται, βάση στατιστικών στοιχείων, στο ότι τα καρδιακά προβλήματα εμφανίζονται νωρίτερα στους άντρες από ό,τι στις γυναίκες: Για κάθε 1.000 άντρες που έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα στην ηλικία των 55-65 ετών, αντιστοιχούν μόλις 25 γυναίκες με ίδια προβλήματα, σύμφωνα με το κρατικό βρετανικό ίδρυμα British Heart Foundation. Οι γυναίκες, άλλωστε, έχουν την βοήθεια των οιστρογόνων που καταπολεμούν την κακή χοληστερόλη και αυτό τις προστατεύει από τις καρδιακές νόσους.

Το γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες, ισχύει ακόμα και όταν λάβει κανείς υπόψη οικονομικά κριτήρια και επίπεδο διαβίωσης. Από τις πιο πλούσιες κοινωνικά ομάδες μέχρι και τις φτωχότερες, οι άντρες πεθαίνουν νωρίτερα από τις γυναίκες.

Πηγή: onmed.gr