Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024
Γιατί οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στις ψυχικές ασθένειες

Γιατί οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στις ψυχικές ασθένειες

Λένε ότι ανάμεσα στην ιδιοφυΐα και την τρέλα υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Ρέικιαβικ υποστηρίζει τώρα, ότι μάλλον το ρητό αυτό κρύβει μέσα του κάποια αλήθεια.

Οι ερευνητές βρήκαν, ότι οι καλλιτεχνικές προσωπικότητες είναι πιο πιθανό να φέρουν κάποια γονίδια που σχετίζονται με ψυχικές ασθένειες (όπως η σχιζοφρένεια κι η διπολική διαταραχή) σε σχέση με αυτούς που επιλέγουν πιο «παραδοσιακά» επαγγέλματα.

Για παράδειγμα, ένας ηθοποιός είναι πιο πιθανό να έχει κάποια από αυτά τα γονίδια, απ’ ό,τι ένας αγρότης.

Τα ευρήματα των επιστημόνων από την Ισλανδία υποδηλώνουν, ότι το DNA που προκαλεί τη μανιακή ενέργεια και τον αντισυμβατικό τρόπο σκέψης κάποιων ψυχιατρικών παθήσεων μπορεί να είναι αυτό που τροφοδοτεί και τη δημιουργικότητα.

Πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, κωμικοί, συγγραφείς κ.ά. έχουν μιλήσει για την «πάλη» τους με ψυχικές ασθένειες, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

O Στίβεν Φράι και η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς πάσχουν από διπολική διαταραχή, μια κατάσταση γνωστή αλλιώς ως μανιακή κατάθλιψη. Ο ζωγράφος Βαν Γκογκ και ο συγγραφέας Τζακ Κέρουακ έχουν χαρακτηριστεί και οι δύο ως ιδιοφυΐες, όμως εμφάνιζαν αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, η τελευταία αυτή έρευνα ξεκίνησε με την έρευνα επάνω στα γονίδια που φέρουν οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι υγιείς Ισλανδοί, που είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί είναι πιο πιθανό να έχουν κάποια από αυτά τα γονίδια. Ομοίως, άνθρωποι από την Ολλανδία και τη Σουηδία ήταν πιο πιθανό να ασχολούνται με κάποιο δημιουργικό επάγγελμα, αν είχαν κάποια από αυτά τα γονίδια.

Από την άλλη, οι αγρότες, πωλητές ή οικοδόμοι δεν είχαν περισσότερα από τα γονίδια αυτά σε σχέση το μέσο όρο
Συνολικά, στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 250.000 άνθρωποι.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience.

Προηγούμενη έρευνα που είχε γίνει στη Μ. Βρετανία είχε βρει, ότι οι επαγγελματίες κωμικοί έχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που έχουν άνθρωποι με σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή. Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχαν βρει ακόμη, ότι με το να κάνουν άλλους ανθρώπους να γελούν για τα προς το ζην, μπορεί να αποτελεί μια μορφή αυτό-θεραπείας για να φτιάχνουν τη διάθεσή τους.