Η ευθύνη βαραίνει τα γονίδιά τους
Μία νέα έρευνα, ωστόσο, αναφέρει ότι ορισμένοι ασθενείς, που έχουν διαβήτη τύπου 2 δε θα επωφεληθούν από την άσκηση, κι αυτό εξαιτίας των γονιδίων τους.
Όπως υποστηρίζουν, ένας στους πέντε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 δε θα δει καμία βελτίωση στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα τους από ένα πρόγραμμα γυμναστικής.
Οι άνθρωποι εμφανίζουν διαβήτη τύπου 2, όταν ο οργανισμός τους γίνεται ανθεκτικός στην ορμόνη ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στη ροή του αίματος.
Με τον καιρό, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα οδηγούν σε σοβαρές βλάβες σε πολλά από τα συστήματα του οργανισμού, ειδικά στο νευρικό σύστημα και τα αιμοφόρα αγγεία.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο 347 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από διαβήτη, ενώ προβλέψεις ειδικών αναφέρουν ότι το 2030 ο διαβήτης θα είναι η 7η αιτία θανάτου στον κόσμο.
Η τελευταία αυτή έρευνα υποστηρίζει ότι περίπου το 15-20% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 δεν εμφανίζει καμία βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, ερευνητές από τις ΗΠΑ (Sanford-Burnham Medical Research Institute) διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε επίσης καμία βελτίωση στη μιτοχονδριακή πυκνότητα των μυών τους, η οποία αποτελεί ένα μέτρο της ικανότητας των μυών να καίνε λίπος.
Γενετικές μελέτες και πειράματα σε ζώα υποδηλώνουν, ότι η αντίσταση στα… οφέλη της άσκησης είναι γραμμένα στο DNA και μπορεί να περάσουν από γενιά σε γενιά.