Η γυροειδής αλωπεκία είναι μία αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί κατά τόπους ή ολική απώλεια των μαλλιών και των τριχών στο σώμα.
Υπολογίζεται ότι προσβάλλει ποσοστό έως 2% του γενικού πληθυσμού, με τα πρώτα συμπτώματα να εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής (ηλικίες 15-29 ετών).
Η νόσος προκαλείται από υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο καταστρέφει τους θυλάκους των τριχών.
Στη γυροειδή αλωπεκία οι τρίχες σταδιακά εκφυλίζονται και αδυνατίζουν και αποκόβονται εύκολα. Μετά τη διάγνωση που γίνεται με κλινική εξέταση, τριχοσκόπηση και βιοψία, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τη θεραπεία που θα σας προτείνει ο γιατρός.
Τι μπορείτε να κάνετε
Αυτόλογη μεσοθεραπεία (PRP)
Ο ασθενής υποβάλλεται σε αιμοληψία και απομονώνονται τα αιμοπετάλια από το πλάσμα του αίματος, τα οποία εγχέονται στην περιοχή του τριχωτού με μια ολιγόλεπτη εφαρμογή. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα αιμοπετάλια διεγείρουν τη φύτρωση των ενεργών τριχοθυλακίων και ενισχύουν το τριχωτό, αλλά και ότι συμβάλουν στην πάχυνση του θύλακα της τρίχας.
Αγωγή από το στόμα
Η μεσοθεραπεία δεν είναι πάντα η μοναδική λύση. Αν κάποιος παρουσιάζει μικρές πλάκες στην περιοχή του τριχωτού ο γιατρός ίσως συστήσει θεραπεία με κορτικοστεροειδή σε μορφή κρέμας ή ενέσιμη. Η λοσιόν μινοξιδίλης συστήνεται συμπληρωματικά, ενώ άλλες επιλογές είναι η πίσσα, η ανθραλίνη, ο τακρόλιμος. Σε εκτεταμένες μορφές αραίωσης χρησιμοποιούνται άλλοι παράγοντες που λόγω παρενεργειών δεν εφαρμόζονται σε παιδιά κάτω των 10 ετών.
Φωτόλουτρα
Τα φωτόλουτρα PUVA ευνοούν την αναγέννηση των ενεργών τριχοθυλακίων κατά 30%. Επίσης το excimer laser στα 608 nm προσφέρει εντυπωσιακό αποτέλεσμα χωρίς τις παρενέργειες της PUVA.
Μεταμόσχευση μαλλιών
Εφαρμόζεται επιλεκτικά σε περιπτώσεις που η γυροειδής αλωπεκία έχει σταθεροποιηθεί και υπάρχει καλή δότρια περιοχή. Ωστόσο, η επιλογή αυτή αφορά λίγα περιστατικά.
Πηγή: onmed.gr