Τα άτομα στα οποία έχει προκληθεί επιδείνωση του γλαυκώματός τους στον ένα μόνο οφθαλμό, είναι πολύ πιθανό να κοιμούνται με το προσβεβλημένο μάτι στραμμένο προς τα κάτω. Από τη μεριά δηλαδή του προσώπου που ακουμπάει στο μαξιλάρι.
Οι ερευνητές λένε ότι, η στάση αυτή αυξάνει την εσωτερική πίεση του ματιού και ενδεχομένως να επισπεύδει την επιδείνωση της κατάστασής τους.
Στο γλαύκωμα, το οπτικό νεύρο είναι συχνά κατεστραμμένο από την αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Η ζημιά που προκαλείται δημιουργεί θολή όραση και τελικά τύφλωση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ασθένεια αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης σε όλο τον κόσμο, μετά από τον καταρράκτη.
Πώς ο ύπνος επιδεινώνει το γλαύκωμα; Ο Δρ Jeffrey Schultz, διευθυντής στο «Glaucoma Service at the Montefiore Medical Center» στη Νέα Υόρκη και αναπληρωτής καθηγητής στο «Albert Einstein College of Medicine», αν και δεν ενεπλάκη στη διεξαγωγή της μελέτης –της οποίας ηγείτο ο Δρ Kyoung Nam Kim, ερευνητής του τμήματος Οφθαλμολογίας στο «Chungnam National University hospital» στο Daejeon- είπε ότι: «Είναι σημαντικό να γνωρίσει ο κόσμος που ενδεχομένως πάσχει από γλαύκωμα, πως, υπάρχουν δυνατότητες να ελαττωθεί ο κίνδυνος τύφλωσης από τη νόσο, μόνο με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά!».
Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να μειώσουν την ενδοφθάλμια πίεση του ασθενούς, επιβραδύνοντας την εξέλιξη του γλαυκώματος. Αλλά υπάρχουν και οι ασθενείς, των οποίων η κατάσταση συνεχίζει να χειροτερεύει ακόμα και όταν η πίεση του ματιού φαίνεται να είναι υπό έλεγχο, σημειώνει η ομάδα του Δρ Kyoung Nam Kim στο περιοδικό American Journal of Ophthalmology.
Δεδομένου ότι το να είναι ξαπλωμένος κανείς, αυξάνει την πίεση στο βολβό του ματιού, ο ύπνος στο ένα πλευρό συχνότερα από ότι στο άλλο, θα μπορούσε να αποτελεί πρόβλημα για το μάτι που βρίσκεται στην αντίστοιχη μεριά. Αυτή η σκέψη οδήγησε τους επιστήμονες να διερευνήσουν κατά πόσο, μια πλευρική θέση ύπνου μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 430 ασθενείς με γλαύκωμα, οι οποίοι είχαν σχετική απώλεια οπτικού πεδίου και με το ένα μάτι σε χειρότερη κατάσταση από το άλλο. Τα αποτελέσματα δεν απέδειξαν ότι η θέση ύπνου ευθύνεται απόλυτα για την επιδείνωση του γλαυκώματος στη μία πλευρά, αλλά τουλάχιστον επαληθεύεται η αρχική εκτίμηση ότι, η «προτιμώμενη» θέση ύπνου, σχετίζεται με την ασύμμετρη απώλεια οπτικής ικανότητας ανάμεσα στους δύο οφθαλμούς των ατόμων με γλαύκωμα.
Ο Jeffrey Schultz επισημαίνει ότι, είναι πολύ δύσκολο να ελέγξει κανείς τη θέση του σώματός του κατά τη διάρκεια του ύπνου, όμως εάν κάποιος έχει σοβαρή βλάβη στο ένα μάτι, έχει πραγματικά μεγάλη σημασία να προσπαθήσει να αποφύγει τον ύπνο στην αντίστοιχη πλευρά. Σημαντική βέβαια είναι και η τακτική παρακολούθηση από οφθαλμίατρο, ο οποίος θα συστήσει και την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή.
Πηγή: onmed.gr