Μα γιατί δεν μπορώ να αντισταθώ στα γλυκά; Πόσοι από μας δεν έχουν αναρωτηθεί πού οφείλεται η ροπή μας στους διάφορους γλυκούς πειρασμούς, ειδικά σε τέτοιες περιόδους με το καλοκαιράκι προ των πυλών.
Την απάντηση στο ερώτημα δίνει η ανθρώπινη εξέλιξη: η γλυκιά γεύση αναπτύχθηκε στο ανθρώπινο είδος για να διακρίνει τις κατάλληλες από τις ακατάλληλες τροφές, με το γλυκό να είναι συνώνυμο του καλού και κατάλληλου προς βρώση.
Η επιθυμία μας για γλυκό, δηλαδή, είναι εγγεγραμμένη στο DNA μας και τρόπος επιβίωσης. Τώρα πια δε με τις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, προϊόν της συνεργασίας επιστήμης και βιομηχανίας, έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τη γλυκιά γεύση στην καθημερινή μας διατροφή χωρίς να προσλαμβάνουμε θερμίδες.
Τι είναι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες
Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες ή γλυκαντικά χαμηλών/μηδενικών θερμίδων ή ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έχουν την ιδιότητα να προσδίδουν γλυκιά γεύση σε τρόφιμα και ποτά χωρίς να αποδίδουν θερμίδες. Για το λόγο αυτό αντικαθιστούν πλήρως ή μερικώς τη ζάχαρη σε προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά.
Στα γνωστότερα γλυκαντικά συμπεριλαμβάνονται η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, το κυκλαμικό οξύ, η σουκραλόζη, η σακχαρίνη και η στέβια, τα οποία υφίστανται εκτεταμένους και αυστηρούς ελέγχους για να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Στην Ευρώπη, τους ελέγχους αυτούς πραγματοποιεί η αρμόδια Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority), στις ΗΠΑ αναλαμβάνει δράση ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration), ενώ στη χώρα μας η χρήση τους καθορίζεται από τη Νομοθεσία Τροφίμων και ελέγχεται από τον ΕΦΕΤ.
Βοηθός στον έλεγχο του βάρους και την υγιεινή ζωή
Δεδομένης της ελάχιστης ή και μηδενικής απόδοσης θερμίδων, οι γλυκαντικές ύλες βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους, ενώ επιστημονικές μελέτες τονίζουν τις θετικές επιπτώσεις της κατανάλωσής τους στην υγεία γενικότερα. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Επιδημιολογίας και Διευθυντή του Κέντρου για τη Δημόσια Υγεία και Διατροφή στο Πανεπιστήμιο της Washington Δρ. Adam Drewnowski, επί παραδείγματι, τα άτομα που καταναλώνουν ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες τρώνε πιο ποιοτικά, ασκούνται περισσότερο και καπνίζουν λιγότερο. Με λίγα λόγια, συμμορφώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό με τις κατευθυντήριες διατροφικές οδηγίες και έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.
Λύση και για τους διαβητικούς
Εξάλλου, το γεγονός ότι οι γλυκαντικές ύλες δεν έχουν καμία επίδραση στην ινσουλίνη ή στη συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα, τις καθιστά κατάλληλες ακόμη και για διαβητικούς. Όπως ανάφερουν οι ειδικοί, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν τη γλυκαιμική απόκριση κρατώντας σταθερά τα μετα-γευματικά επίπεδα γλυκόζης. Για αυτό και οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να τα καταναλώνουν άφοβα σε τρόφιμα και ροφήματα, χωρίς να στερούνται την αγαπημένη γλυκιά γεύση.
Πηγή: onmed.gr