Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025
Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη: Ποιος ο ρόλος της στον έλεγχο του διαβήτη

Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη: Ποιος ο ρόλος της στον έλεγχο του διαβήτη

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι μία εξέταση αίματος που δείχνει το μέσο όρο του ζαχάρου τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ο μέσος όρος του ζαχάρου στο αίμα τους τελευταίους 3 μήνες αντιστοιχεί σε μία τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Την εξέταση πρέπει να την κάνουν όσοι έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη, δηλαδή όλοι οι άνω των 45, οι υπέρβαροι, όσοι έχουν αυξημένη πίεση, χοληστερίνη, πολυκυστικές ωοθήκες, έπαθαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό και όσοι έχουν γονείς ή αδέλφια με σακχαρώδη διαβήτη.

Την εξέταση πρέπει επίσης να κάνουν αυτοί που έχουν σακχαρώδη διαβήτη, για να δουν αν η θεραπεία που παίρνουν ρυθμίζει το ζάχαρο.

Τι δείχνουν οι τιμές

Για όσους δεν έχουν σακχαρώδη διαβήτη, η τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης είναι κάτω από 5,7. Αν η γλυκοζυλιωμένη είναι 5,7 – 6,4, υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσουν διαβήτη, ενώ αν έχουν από 6,5 και πάνω θα πρέπει να επαναλάβουν την εξέταση και αν και τη δεύτερη φορά βρεθεί το ίδιο, τότε είναι διαβητικοί.

Αυτοί που έχουν διαβήτη πρέπει να έχουν γλυκοζυλιωμένη από 6,5 έως 7. Ο γιατρός που παρακολουθεί τον ασθενή θα καθορίσει το όριο, καθώς κάποιοι ασθενείς χρειάζονται πιο χαμηλή και άλλοι πιο υψηλή γλυκοζυλιωμένη.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση

Οι διαβητικοί πρέπει να τη μετρούν κάθε 3 μήνες ή κάθε φορά που ο γιατρός τους αλλάζει τα φάρμακα.

Όσοι την κάνουν ω σαν τσεκ απ, θα την επαναλάβουν στα 3 χρόνια αν η προηγούμενη τιμή είναι κάτω από 5,7, και σε ένα χρόνο αν είναι από 5,7 έως 6,4.

Πηγή: onmed.gr