Στο επίκεντρο της επιτροπής για την υλοποίηση και παρακολούθηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης με στόχο την εκρίζωση των ιογενών ηπατιτίδων στην Ελλάδα, η εξέταση για την ηπατίτιδα C όλων των ατόμων, που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, κρίνεται αναγκαία.
Πλέον, οι γιατροί, με την καταχώρηση της επίσκεψης κάθε εξεταζόμενου που ανήκει στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βλέπουν αυτόματη ειδοποίηση, η οποία τους ενημερώνει ότι ο εξεταζόμενος θα πρέπει να κάνει έλεγχο για αντίσωμα ηπατίτιδας C (εξετάσεις βιολογικών υλικών 2 – Α/Α 99, με ICD10 διάγνωση Z10.8).
Με τη μορφή αναδυόμενου παραθύρου, στην πλατφόρμα συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ) εφαρμόζεται στοχευμένη προσπάθεια προαγωγής του γενικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο.
«Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία, με τη συμβολή των γιατρών, έχει ως στόχο τη μείωση της υποδιάγνωσης της ηπατίτιδας C, καθώς περίπου το 80% των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο δεν το γνωρίζουν. Αλληλένδετα, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το πρώτο βήμα για αναζήτηση της αποτελεσματικής θεραπείας που εκριζώνει τον ιό της ηπατίτιδας C», αναφέρει ο Σύλλογος Ασθενών Ηπατός Ελλάδας «Προμηθέας».
Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκρίζωση της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030 αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την οποία έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει και η χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την προσπάθεια εξάλειψης της νόσου στην Ελλάδα, ως σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θέτει κάποιες βασικές ενέργειες.
Αυτές είναι:
- Η μείωση της υποδιάγνωσης μέσω ελέγχου του γενικού πληθυσμού και ειδικότερα όσων Ελλήνων έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, καθώς και όλων όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
- Η θεραπεία των ασθενών με ηπατίτιδα C που οδηγεί στην εκρίζωση του ιού.
Πηγή