Αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας παρουσιάζουν οι κρεατοφάγοι
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές της Δημόσιας Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda, οι οποίοι θέλησαν αφενός να εξετάσουν το πόσο συμβάλλουν τα διάφορα συστήματα διατροφής στην υπερθέρμανση του πλανήτη και αφετέρου να αξιολογήσουν τον συσχετισμό μεταξύ διατροφής και θνησιμότητας. Η μελέτη τους επικεντρώθηκε στις διατροφικές συνήθειες 96.000 χορτοφάγων, ημι-χορτοφάγων και μη χορτοφάγων από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό θνησιμότητας για τους μη χορτοφάγους ήταν σχεδόν 20% υψηλότερο από το αντίστοιχο των χορτοφάγων και των ημι-χορτοφάγων. Παράλληλα, βρέθηκε ότι τόσο η αυστηρή χορτοφαγική διατροφή όσο και η πιο ελαστικής μορφής χορτοφαγική δίαιτα βοηθούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες περιορίζουν σχεδόν στο 1/3 τις εκπομπές αερίων σε σύγκριση με τη διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση ζωικών τροφών. Διαπιστώθηκε, συνεπώς, ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες -αυστηρές ή ευέλικτες- μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.
«Το μήνυμα είναι ότι ακόμη και οι σχετικά μικρές μειώσεις στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων είναι δυνατό να επιφέρουν οφέλη τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην υγεία», δήλωσε ο Sam Soret, Ph.D., MPH, αναπληρωτής κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο Loma Linda και συνεργάτης-συγγραφέας της μελέτης.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι τα στοιχεία που προέκυψαν είναι πλούσια, δεδομένου ότι προήλθαν από έναν μεγάλο αριθμό ετερογενούς πληθυσμού και χαρακτήρισε τα ευρήματα πρωτοφανή χάρη στην λεπτομερή καταγραφή πληροφοριών σε ατομικό επίπεδο.
Τα ευρήματα της μελέτης, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο 6ο Διεθνές Συνέδριο για τη Χορτοφαγική Διατροφή, δημοσιεύονται στο περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition».
Πηγή: vita.gr