Μια νέα διαδικτυακή καμπάνια της φαρμακευτικής εταιρείας Chiesi Hellas με τον ευφάνταστο τίτλο #happyBREATHday είναι πλέον «στον αέρα» με βασικό στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (Χ.Α.Π.). Η καμπάνια τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Βασικό κανάλι επικοινωνίας των μηνυμάτων της καμπάνιας αποτελούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα η Facebook Page happyBREATHday καθώς και η ιστοσελίδα www.happybreathday.gr, που θα είναι σύντομα ενεργή. Κεντρική θέση στην καμπάνια δικαιωματικά κατέχει ένα συναισθηματικό video, στο οποίο ο θεατής παρακολουθεί στιγμές από τα γενέθλια ενός ασθενή με Χ.Α.Π. Ξεκινά από τα πρώτα του χρόνια, όταν ήταν απόλυτα υγιής, περνά στην ξέγνοιαστη φάση της φοιτητικής του ζωής, στη συνέχεια στη μέση ηλικία, όταν έχουν εμφανιστεί τα πρώτα συμπτώματα και αργότερα ηλικιωμένο, με εγκατεστημένη πλέον Χ.Α.Π.
Η παρουσίαση της καμπάνιας #happyBREATHday πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χ.Α.Π., που φέτος έχει οριστεί η 20η Νοεμβρίου.
Ο κ. Νικόλαος Κουλούρης, Αντιπρόεδρος της Ε.Π.Ε., Καθηγητής Πνευμονολογίας Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής της A’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης σοβαρών αναπνευστικών νόσων, μεταξύ αυτών και η Χ.Α.Π., αποτελεί βασικό πυλώνα των δραστηριοτήτων της Ε.Π.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα μπορούσαμε παρά να συστρατευθούμε με τους στόχους της καμπάνιας #happyBREATHday, τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της νόσου, ιδιαίτερα σε νυν και πρώην καπνιστές.
Να τονίσουμε για άλλη μια φορά, ότι το κάπνισμα αποτελεί τη σπουδαιότερη αιτία εμφάνισης της Χ.Α.Π. (85-90%), ενώ άλλα αίτια, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ευθύνονται σε μικρότερο ποσοστό. Θα μπορούσε, μάλιστα, να ισχυριστεί κανείς ότι εάν δεν υπήρχε το κάπνισμα, η Χ.Α.Π. δεν θα υπήρχε ή θα ήταν μια σπάνια νόσος. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί ένα από τα κυριότερα αίτια νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως, ενώ επιβαρύνει υπέρμετρα τόσο τους γενικούς γιατρούς, τα νοσοκομεία, όσο και συνολικά τα συστήματα υγείας. Τα στατιστικά στοιχεία, άλλωστε, το αποδεικνύουν, καθώς μπορούμε να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι τη στιγμή που το 25-30% όλων των εισαγωγών σε παθολογικές κλινικές οφείλεται σε αναπνευστικά νοσήματα, ποσοστό 50% αυτών αφορά τη Χ.Α.Π.»
Ο κ. Στέλιος Λουκίδης, Αναπληρωτής Γραμματέας της Ε.Π.Ε, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α, Νοσοκομείο «Αττικόν», με τη σειρά του δήλωσε ότι «Η Χ.Α.Π. τα τελευταία 20 έτη άλλαξε φιλοσοφία αντιμετώπισης και από την αρνητική θεώρηση της νόσου οδηγηθήκαμε στη θετική πλευρά. Ο συνδυασμός της αλλαγής φιλοσοφίας και η προσθήκη φαρμακευτικών και μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων έδωσε στην αντιμετώπιση της νόσου ένα άλλο πρόσωπο, λιγότερο αναποτελεσματικό και περισσότερο δημιουργικό. Η προσθήκη νέων φαρμάκων, η πραγματοποίηση μεγάλων κλινικών μελετών, η κατανόηση υποκείμενων μηχανισμών, η αναγνώριση της σημασίας των συνοδών νοσημάτων καθώς και η ευρεία εφαρμογή των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, θεωρούμε ότι ήταν τα στοιχεία εκείνα που συνέβαλλαν σημαντικά στην αλλαγή της εικόνας της Χ.Α.Π. Παραμένει, όμως, μια νόσος με υψηλή επίπτωση σε συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού, που περιλαμβάνει συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών με καπνιστική συνήθεια. Η επίπτωση αυτή για τον ελληνικό χώρο ανέρχεται περίπου στο 8-10%, σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής μελέτης της Ε.Π.Ε.
Τα συμπτώματα της ΧΑΠ βασίζονται κυρίως στην τριάδα βήχας, απόχρεμψη, δύσπνοια. Ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και το χρόνο εμφάνισης έχουν ποικιλία βαθμονόμησης. Η παρουσία συμπτωμάτων της Χ.Α.Π είναι σημαντικό στοιχείο για τη διάγνωση, ωστόσο, απαιτείται διενέργεια σπιρομέτρησης και αναγνώριση του συγκεκριμένου αποφρακτικού προτύπου για την τεκμηρίωση της νόσου. Για το λόγο αυτό, μέσω της καμπάνιας #happyBREATHday, προτρέπουμε κι εμείς όλους τους νυν και πρώην καπνιστές, που εμφανίζουν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, να επισκεφθούν έναν Πνευμονολόγο, που είναι και ο μόνος ιατρός με γνώση αξιολόγησης της εξέτασης».
Ο κ. Επαμεινώνδας Ν. Κοσμάς, Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας Χ.Α.Π της Ε.Π.Ε, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Επιστημονικός Υπεύθυνος του Αθηναϊκού Πνευμονολογικού Ινστιτούτου και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής «ΠΝΟΗ» του Νοσοκομείου “Metropolitan”, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι «Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 500-700 χιλιάδες συνάνθρωποί μας πάσχουν από Χ.Α.Π. ενώ οι μισοί περίπου από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Ο ασθενής ταλαιπωρείται από τα συμπτώματα της νόσου, τα οποία συν τω χρόνω επιδεινώνονται μέχρις αδυναμίας του να βγει από το σπίτι, να εργαστεί, να ζήσει εν τέλει μία φυσιολογική για την ηλικία του καθημερινότητα. Η σωστή ενημέρωση, η ορθή και έγκαιρη, όσο το δυνατόν σε πιο αρχικά στάδια της νόσου διάγνωση, η διακοπή του καπνίσματος και η σωστή θεραπεία και παρακολούθηση από πνευμονολόγο, μπορούν να επιβραδύνουν αυτή την καταστροφική πτωτική πορεία, βοηθώντας τους ασθενείς να έχουν λιγότερα συμπτώματα, να ζουν σχεδόν φυσιολογικά, να εξακολουθούν να λειτουργούν ικανοποιητικά στο οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, να αποφύγουν τις παροξύνσεις και τις νοσηλείες και πάνω από όλα να ζήσουν καλύτερα και περισσότερο.
Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ως Ε.Π.Ε., θα έχουμε τη χαρά κατά τη διάρκεια του επικείμενου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου να ανακοινώσουμε τις Ελληνικές Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διάγνωση, την ταξινόμηση της βαρύτητας και του κινδύνου και τις θεραπευτικές επιλογές των ασθενών με Χ.Α.Π είτε στη σταθερή τους κατάσταση είτε σε φάση παρόξυνσης. Αυτές οι οδηγίες που εκπονήθηκαν από τους Συντονιστές της Ομάδας Εργασίας Χ.Α.Π. και διακεκριμένους Έλληνες πνευμονολόγους-μέλη της Ομάδας, θεωρούμε ότι αφορούν το σύνολο των ασθενών με εξατομικευμένη προσέγγιση και ότι είναι πληρέστερες από τις διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη νόσο».
Ο κ. Σταύρος Γ. Θεοδωράκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Chiesi Hellas, με τη σειρά του υπογράμμισε ότι «Η καμπάνια #happyBREATHday αποτελεί για όλους εμάς στην Chiesi Hellas μια έμπρακτη απόδειξη της ισχυρής μας δέσμευσης για τη φροντίδα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από Χ.Α.Π. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για την πολύτιμη υποστήριξή της, που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην επίτευξη του στόχου μας να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας σχετικά με τη νόσο.
Για την επόμενη διετία, η Chiesi Hellas έχει δρομολογήσει σειρά πρωτοβουλιών στο πλαίσιο ενίσχυσης της Καλής Υγείας και Ευεξίας, καθώς και των Βιώσιμων Πόλεων και Κοινωνιών (SDGs) μέσα από συνέργειες με την ιατρική κοινότητα στους τομείς που δραστηριοποιούμαστε, καθώς και με εταιρείες ευαισθητοποιημένες στα θέματα Βιωσιμότηταs και Αειφόρου Ανάπτυξης στην Ελλάδα. Είμαστε υπερήφανοι για την ένταξή μας σε μια Κοινότητα Ηγετών (B Corp) που χρησιμοποιεί το επιχειρείν, ως Δύναμη Προσφοράς, για την Κοινωνία και τον Πλανήτη μας».
Πηγή