Ποσοστό περίπου 65% των περιστατικών Αλτσχάιμερ μπορούν να αποδοθούν σε πιθανώς τροποποιήσιμους παράγοντες, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.
Ερευνητές από το Πανπεπιστήμιο UCSF της Καλιφόρνια εκτιμούν ότι μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες μπορούν να παράσχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της εν λόγω νευροεκφυλιστικής νόσου.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 323 ποιοτικές μελέτες που αφορούσαν σε παράγοντες που είτε μειώνουν είτε αυξάνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Forbes, διαπίστωσαν ότι ορισμένοι από τους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εκδήλωση της νόσου μπορούν να τροποποιηθούν.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, οι εννέα παράγοντες που φαίνεται να σχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ είναι οι εξής:
1. παχυσαρκία (Δείκτης Μάζας Σώματος 30 και άνω)
2. κατάθλιψη
3. στένωση καρωτίδων
4. χαμηλό μορφωτικό επίπεδο
5. αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης (σύνθετη ουσία που συσσωρεύεται στον οργανισμό εν μέρει όταν είναι χαμηλά τα επίπεδα των βιταμινών του συμπλέγματος Β)
6. υπέρταση και υπόταση
7. σωματική αδυναμία/ευπάθεια
8. κάπνισμα
9. διαβήτης τύπου 2
Αρκετές από τις παραπάνω συσχετίσεις έχουν μεμονωμένα επιβεβαιωθεί στο πλαίσιο παλαιότερων μελετών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου μπορεί να βοηθήσει ώστε να αποφευχθούν δύο στα τρία περιστατικά Αλτσχάιμερ.
Πηγή: onmed.gr