Όσο παράξενος κι αν ακούγεται ο τίτλος, σε κάποιες περιπτώσεις συμβαίνει. Αυτό προκύπτει από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στο Lancet, ένα από τα πιο σημαντικά Ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως.
Ο ερευνητής χειρουργός dr. Rubino, στο Catholic University της Ρώμης, σύγκρινε δύο ομάδες ασθενών, που έπασχαν από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2. Οι δύο ομάδες είχαν διαβήτη για τουλάχιστον 5 χρόνια, ήταν παχύσαρκες με BMI>35 και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, στην αρχή της μελέτης, ήταν >7%.
Η μια ομάδα υποβλήθηκε σε βαριατρική επέμβαση, δηλαδή επέμβαση στο στομάχι, με σκοπό την απώλεια βάρους. Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε την συμβατική μέθοδο θεραπείας του διαβήτη με φάρμακα και ενέσεις, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες προσέγγισης του Διαβήτη.
Μετά από 5 χρόνια, η ομάδα που υποβλήθηκε σε χειρουργείο, διατηρούσε χαμηλό βάρος και είχε διακόψει τα φάρμακα για τον διαβήτη, έχοντας καταφέρει να κρατήσει την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη <6,5%.
Επίσης, το 80% των ασθενών είχε γλυκοζυλιωμένη κάτω από 6,5%, λαμβάνοντας το πολύ ένα χάπι μετφορμίνης. Στην δεύτερη ομάδα με την συμβατική θεραπεία κανένας, δηλαδή 0%, δεν κατάφερε να απαλλαγεί από τα φάρμακα.
Η διάρκεια των 5 ετών χωρίς διαβήτη και χωρίς φάρμακα, ισοδυναμεί με οριστική θεραπεία του διαβήτη και είναι αρκετά μεγάλο διάστημα για να κρίνουμε αν προκύπτουν παρενέργειες ή έκπτωση του επιπέδου ζωής. Από τα στοιχεία της μελέτης, τα χειρουργημένα άτομα παρουσίασαν λιγότερες παρενέργειες και είχαν καλύτερο επίπεδο ζωής.
Η μελέτη αυτή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων, που αναφέρουν παρόμοια αποτελέσματα. Το γεγονός ότι η χειρουργική μπορεί να απαλλάξει από τα φάρμακα του διαβήτη, για 5 χρόνια και πλέον, είναι δεδομένο και θα πρέπει να αναθεωρήσει την σκέψη μας για το πώς θα πρέπει να θεραπεύουμε τον Διαβήτη.
Προσωπικά, δεν είμαι από αυτούς που προτείνουν το χειρουργείο σαν λύση, άλλωστε είμαι Παθολόγος, αλλά κρατώ την πληροφορία ότι ο Διαβήτης υποστρέφεται και αυτό μπορεί να κρατήσει για πολύ. Απλά, δεν γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε χωρίς χειρουργείο, ακόμα…
Πηγή: onmed.gr