To «προφίλ» περιλαμβάνει σημαντικές ποσότητες πολύτιμων θρεπτικών συστατικών
Το καλαμπόκι, αν και αποτελεί ένα είδος δημητριακού, διατροφικά συγκαταλέγεται στα αμυλούχα λαχανικά, μαζί με τον αρακά και τα φασολάκια.
Πρόκειται για ένα τρόφιμο που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε με διάφορους τρόπους, όπως ψητό στα κάρβουνα ή βραστό μέσα σε σαλάτες, ριζότο και άλλες συνταγές, και φυσικά με τη μορφή του γνωστού σε όλους ποπ-κορν, το οποίο συνοδεύει συχνά τις επισκέψεις μας στον κινηματογράφο.
Αντίθετα από τις φήμες που υποστηρίζουν ότι το καλαμπόκι δεν έχει και πολλά να μας προσφέρει εκτός από υψηλά ποσά αμύλου, το διατροφικό του «προφίλ» περιλαμβάνει σημαντικές ποσότητες πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.
Ειδικότερα, εκτός από πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν –μεταξύ άλλων- στην καλή λειτουργία του εντέρου, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα θειαμίνη, νιασίνη και παντοθενικό οξύ. Παράλληλα, περιέχει φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, καθώς και μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και κάλιο.
Φυσικά, από το καλαμπόκι δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα φυτοχημικά συστατικά, στα οποία περιλαμβάνονται πλήθος αντιοξειδωτικών αλλά και τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα από την επιβλαβή δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών διαταραχών όπως η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναφερθεί πως πρόκειται για ένα τρόφιμο με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, αλλά υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, και συνεπώς θα ήταν καλό να καταναλώνεται με μέτρο από άτομα που εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη ή διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη. Τέλος, απαιτείται προσοχή και στην περίπτωση που το καλαμπόκι επιλέγεται προς κατανάλωση σε μορφή κονσέρβας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.
Πηγή: neadiatrofis.gr