Μια ορμόνη που ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα και την οποία παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός, μελετάται από τους επιστήμονες ως μια νέα πιθανή θεραπεία για προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υπογονιμότητας και του διαβήτη.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, θα μπορούσε ακόμη να κάνει τις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης πιο ασφαλείς για τις γυναίκες.
Η ορμόνη kisspeptin μπορεί να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γυναικεία και ανδρική γονιμότητα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ενεργοποιεί την παραγωγή κι απελευθέρωση της ορμόνης γοναδοτροπίνης, η οποία με τη σειρά της ενισχύει την ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη και τη δημιουργία της ωχρινοτρόπου ορμόνης από την υπόφυση του εγκεφάλου.
Αυτές οι δύο ορμόνες ενεργοποιούν τις ωοθήκες των γυναικών για την παραγωγή ενός ωαρίου για ωορηξία. Στους άντρες, ενεργοποιούν την παραγωγή σπέρματος στους όρχεις.
Η kisspeptin αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 2003 από βρετανούς ερευνητές και πήρε το περίεργο όνομά της από το γονίδιο KISS1, το οποίο ρυθμίζει την παραγωγή της. Το γονίδιο αυτό είχε ανακαλυφθεί το 1996.
Παράγεται στον υποθάλαμο και αποτελεί το θέμα αρκετών κλινικών ερευνών σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι πρώτες μελέτες υποδηλώνουν, ότι θα μπορούσε να βοηθήσει κατά των αποβολών στις έγκυες και να προσφέρει ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για εξωσωματικές θεραπείες, καθώς επίσης να θεραπεύσει την καθυστερημένη εφηβεία στα αγόρια.
Παρότι απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες γύρω από τη συγκεκριμένη ορμόνη, τα επίπεδα της kisspeptin στην κυκλοφορία του αίματος είναι γνωστό ότι αυξάνονται φυσικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σύμφωνα με τη Daily Mail, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι από το πανεπιστήμιο Imperial College του Λονδίνου υποστήριζε, ότι η ορμόνη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη του κινδύνου αποβολής στις έγκυες.
Οι ερευνητές πήραν δείγμα αίματος από 993 έγκυες και μέτρησαν τα επίπεδα της kisspeptin στον οργανισμό τους. Όσες γυναίκες απέβαλαν, βρέθηκε ότι είχαν κατά 60% χαμηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στον οργανισμό τους, συγκριτικά με εκείνες που είχαν μια φυσιολογική, υγιή εγκυμοσύνη.
Η μέτρηση της kisspeptin βρέθηκε, ότι ήταν ένας πιο ακριβής δείκτης από τα υπάρχοντα τεστ, που μετρούν τα επίπεδα της ανθρώπινης χρόνιας γοναδοτροπίνης, μιας ορμόνης που απελευθερώνεται από τον πλακούντα είναι σημαντική για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης.
Πηγή: onmed.gr