Η οξυτοκίνη εμποδίζει τη δράση του αλκοόλ
Η οξυτοκίνη (ωκυτοκίνη), γνωστή αλλιώς και ως η «ορμόνη της αγκαλιάς», χορηγήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και του πανεπιστημίου του Regensburg σε ποντίκια, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι είχε θετική επίδραση σε όσα είχε χορηγηθεί και ποσότητα αλκοόλ.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.
«Διαπιστώσαμε ότι τα ποντίκια στα οποία είχε χορηγηθεί αλκοόλ και οξυτοκίνη τα πήγαν πάρα πολύ καλά σε κάποια τεστ νηφαλιότητας, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Dr Michael Bowen, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Σϊδνεϊ.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η οξυτοκίνη εμποδίζει το αλκοόλ από το να φτάσει σε περιοχές του εγκεφάλου, που ενεργοποιούν τη «συμπεριφορά του μεθυσμένου». Οι περιοχές αυτές είναι γνωστές ως δέλτα υπομονάδα των υποδοχέων GABA-A (delta-subunit GABA-A receptors).
«Το αλκοόλ επηρεάζει το συντονισμό, αναστέλλοντας τη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον κινητικό έλεγχο» εξήγησε ο Dr Bowen και συνέχισε: «Η οξυτοκίνη αποτρέπει αυτήν την επίδραση σε σημείο που να μη μπορείς να καταλάβεις από τη συμπεριφορά τους αν τα ποντίκια είναι μεθυσμένα ή όχι. Είναι μια πραγματικά αξιοσημείωτη επίδραση».
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις έρευνές τους σε αυτόν τον τομέα, ελπίζοντας ότι το επόμενο βήμα θα είναι οι δοκιμές σε ανθρώπους, για να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποια μέθοδος χορήγησης φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση, που να επιτρέπει σε επαρκείς ποσότητες ωκυτοκίνης να φτάνουν στον εγκέφαλο, έτσι ώστε να οδηγηθούν σε ανάπτυξη νέων θεραπειών με βάση την ουσία αυτή κατά του εθισμού στο αλκοόλ.
Πηγή: newsbeast.gr