Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025
Η βιταμίνη B12 ενισχύει τις πιθανότητες εκδήλωσης ακμής

Η βιταμίνη B12 ενισχύει τις πιθανότητες εκδήλωσης ακμής

Τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό ενδεχομένως να επηρεάζουν τη μικροβιακή δραστηριότητα σε ορισμένα άτομα και έτσι να ενισχύουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ακμής.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Μοριακής και Ιατρικής Φαρμακολογίας Χουιγινγκ Λι, μελέτησαν τον ρόλο της βιταμίνης Β12 και την γενετική δραστηριότητα που μπορεί να εμπλέκεται στην εκδήλωση της ακμής.

«Υπάρχουν συγκεκριμένα γονίδια που μπορεί να επηρεάζουν τον τρόπο που εκδηλώνονται οι εξάρσεις της ακμής ή όχι. Και αυτά μπορεί να μπορούν στο στόχαστρο νεότερης γενιάς θεραπείων» εξηγεί η Δρ Λι.

Η βιταμίνη Β12 εμπεριέχεται εν αφθονία σε ζωικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά και τα θαλασσινά. Η ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης έχει σχετιστεί με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η αναιμία, νευρολογικές και γαστρεντερικές διαταραχές, προβλήματα όρασης και απώλεια μνήμης.

Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες μελέτησαν τους παράγοντες που κάνουν τα άτομα ευάλωτα στην ακμή. Η Δρ Λι και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Β12 ενδεχομένως να πυροδοτεί την ακμή διαταράσσοντας έναν τύπο βακτηρίων του δέρμστος, το Propionibacterium acnes, που σχετίζεται άμεσα με την ακμή.

Στη συνέχεια ανέλυσαν δείγματα αίματος από δέκα άτομα με καθαρό δέρμα, που είχαν εντολή να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης Β12. Η επιπλέον κατανάλωση βιταμίνης επηρέασε τον τρόπο που τα γονίδια εντός των δερματικών βακτηρίων επεξεργάστηκαν στην βιταμίνη, αν και μόλις ένα άτομα εκδήλωσε ακμή.

Σύμφωνα με την Δρ Λι αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η βιταμίνη Β12 όντως επηρεάζει την δραστηριότητα των δερματικών βακτηρίων, και συγκεκριμένα το Propionibacterium acnes, με αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονής στο δέρμα.

Βέβαια, σπεύδει να διευκρινίσει ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς να δοθεί η οδηγία σε άτομα με επιρρέπεια στην ακμή να αποφεύγουν την πρόσληψη βιταμίνης Β12, δεδομένων των προβλημάτων που προκαλεί η έλλειψή της.

Πηγή: onmed.gr