Σάββατο , 21 Δεκέμβριος 2024
Ιατρική Καινοτομία: Προσθετικά άκρα με αίσθηση της αφής ελεγχόμενα από τον εγκέφαλο

Ιατρική Καινοτομία: Προσθετικά άκρα με αίσθηση της αφής ελεγχόμενα από τον εγκέφαλο

Ο αμερικανικός κυβερνητικός οργανισμός DARPA ολοκλήρωσε με επιτυχία την κατασκευή και τη δοκιμή ενός προσθετικού άκρου που ελέγχεται από τον εγκέφαλο και επιτρέπει στο χρήση να αισθάνεται τα αντικείμενα που αγγίζει.

Το προσθετικό άκρο δοκιμάστηκε σε έναν 28χρονο που παραμένει παράλυτος εδώ και μία δεκαετία λόγω τραυματισμού στο νωτιαίο μυελό.

Σύμφωνα με τον Darpa, για πρώτη φορά κατέστη δυνατό να αισθανθεί ασθενής την πίεση που ασκείται στα δάχτυλα του προσθετικού μέλους. Ο εθελοντής, του οποίου τα μάτια παρέμεναν δεμένα κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ήταν σε θέση να διακρίνει με ακρίβεια σχεδόν 100% σε ποιο δάχτυλο του προσθετικού μέλους ασκείτο πίεση.

Πώς λειτουργεί το προσθετικό μέλος Darpa

Ένα μικροσκοπικό τσιπάκι εμφυτεύεται στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου, δηλαδή την περιοχή που ελέγχει την κίνηση των χεριών. Ένα παρόμοιο τσιπάκι εμφυτεύεται στον αισθητηριακό φλοιό, δηλαδή την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την αναγνώριση των απτικών ερεθισμάτων, όπως η πίεση.

Το προσθετικό άκρο συνδέεται με τα δύο τσιπάκια μέσω καλωδίων και διαθέτει στην επιφάνειά του αισθητήρες πίεσης. Έτσι, ο χρήστης είναι σε θέση να ελέγχει την κίνηση του άκρου. Παράλληλα, αποστέλλονται ηλεκτρικά σήματα στον αισθητηριακό φλοιό, με αποτέλεσμα ο χρήστης να έχει την αίσθηση ότι ακουμπά κάτι, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.

Στόχος του Darpa, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε ο οργανισμός, είναι στο μέλλον τα άτομα με παράλυση ή χωρίς άκρα να μπορούν όχι μόνο να χειρίζονται αντικείμενα αλλά και να αισθάνονται πλήρως τι αγγίζουν, με τη βοήθεια σημάτων που αποστέλλονται από τον εγκέφαλο στα ρομποτικά μέλη.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr