Το ινοαδενώματα συγκαταλέγονται στα πιο συχνά ευρήματα ενός υπερηχογραφήματος μαστού ή μιας μαστογραφίας.
Πρόκειται για υπερπλασία των αδενικών λοβίων του γυναικείου μαστού, όπου παράγεται το γάλα και των ινωδών στοιχείων, συνήθως υπό τη διεγερτική επίδραση ορμονών (οιστρογόνα, προγεστερόνη), γι’ αυτό κατά κανόνα εμφανίζονται σε νεαρές γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας.
Πώς εντοπίζονται
Τα ινοαδενώματα γίνονται συνήθως αντιληπτά κατά την αυτοεξέταση του μαστού ως ένα ή πολλαπλά ογκίδια σκληρά, ομαλά κι ανώδυνα. Συνήθως δεν υπερβαίνουν τα 2εκατοστά, είναι κινητά, δηλαδή γλιστρούν κάτω από την πίεση των δακτύλων, ενώ μπορεί να παρουσιάζουν αυξομειώσεις του μεγέθους τους και να καταστούν επώδυνα λίγο πριν την έμμηνο ρύση.
Σπανιότερα ανευρίσκονται τα γιγαντιαία ινοαδενώματα, τα οποία ξεπερνούν σε μέγεθος τα 5εκ.
Πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτά με την ψηλάφηση, αλλά μπορεί να βρεθούν τυχαία σε υπέρηχο ή μαστογραφία.
Διάγνωση
Είτε το εντοπίσετε μόνες με την ψηλάφηση είτε όχι, η πρώτη εξέταση είναι το υπερηχογράφημα. Με αυτό αποσαφηνίζεται η φύση της βλάβης -κυστική ή συμπαγής-, εκτιμάται το μέγεθός της, οι χαρακτήρες της και κατευθύνεται βελόνα βιοψίας, αν κριθεί απαραίτητο.
Η μαστογραφία προτιμάται σε γυναίκες άνω των 30 ετών και μπορεί να εντοπίσει μορφολογικά χαρακτηριστικά ύποπτα για παρουσία κακοήθειας. Εάν το υπερηχογράφημα δεν απεικονίσει επαρκώς τη βλάβη, ως επόμενη εξέταση προτείνεται η μαγνητική τομογραφία.
Πότε πρέπει να αφαιρεθούνΑντιμετώπιση
Τα ινοαδενώματα συχνά υποστρέφουν ή εξαφανίζονται, γι’ αυτό και κατά κανόνα αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Επίσης η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αφήσει ουλές στο στήθος.
Εάν το μέγεθος του ινοαδενώματος αυξάνει γρήγορα, είναι μεγαλύτερο των 3 εκ, η απεικόνιση στο υπερηχογράφημα δεν είναι σαφής και στην κυτταρολογική ή ιστολογική εξέταση υπάρξουν ενδείξεις ύπαρξης άτυπων κυττάρων, προτείνεται η χειρουργική αφαίρεση της βλάβης, η οποία περιγράφεται ως ογκεκτομή και βιοψία. Η επέμβαση είναι απλή και γίνεται με ελαφρά μέθη, η δε ασθενής επιστρέφει αυθημερόν στο σπίτι της.
Πηγή: onmed.gr