Πέμπτη , 7 Νοέμβριος 2024
Υπεριώδης ακτινοβολία και αλλεργία στα φιστίκια

Υπεριώδης ακτινοβολία και αλλεργία στα φιστίκια

Επιστήμονας κατάφερε να «εξαφανίσει» τους αλλεργιογόνους παράγοντες

Μόνο στις ΗΠΑ 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς, όπως για παράδειγμα τα φιστίκια.

Ένας ερευνητής από τη Φλόριντα, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει να «αφαιρέσει» το 80% των αλλεργιογόνων παραγόντων από φιστίκια με τη χρήση… υπεριώδους ακτινοβολίας!

Χάρη στη διαδικασία αυτή, τα ανθρώπινα αντισώματα δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν συγκεκριμένα συστατικά ως αλλεργιογόνα και ως εκ τούτου, δεν ενεργοποιούν μια αντίδραση στο σώμα.

Η τεχνική αυτή –όπως υποστηρίζει ο Dr Wade Yang από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα- θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί, έτσι ώστε να «εξαφανιστεί» το 99% των αλλεργιογόνων στα φιστίκια στο μέλλον, χωρίς να επηρεάζεται η υφή και η γεύση τους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ο ερευνητής χρησιμοποίησε ένα σύστημα παλλόμενου φωτός, που περιλαμβάνει δύο λυχνίες με xenon, δύο ανεμιστήρες ψύξης, ένα θάλαμο επεξεργασίες με έναν ιμάντα μεταφοράς και μια μονάδα ελέγχου. Στη συνέχεια, κατηύθυνε τις συμπυκνωμένες ριπές φωτός, προκειμένου να τροποποιήσει τις αλλεργιογόνες πρωτεΐνες των φιστικιών.

Χάρη στη διαδικασία αυτή, τα ανθρώπινα αντισώματα δε μπορούν να αναγνωρίσουν τα αλλεργιογόνα ως τέτοια και κατά συνέπεια, δεν απελευθερώνουν ισταμίνη στον οργανισμό.

Η ισταμίνη ευθύνεται για την εμφάνιση των συμπτωμάτων των αλλεργιών, όπως το αίσθημα φαγούρας, ο κνησμός, τα εξανθήματα και η δυσκολία στην αναπνοή.

«Η διαδικασία αυτή αποδεικνύει ότι το παλμικό φως μπορεί να αδρανοποιήσει τις αλλεργιογόνες πρωτεΐνες των φιστικιών» εξήγησε ακόμη ο ίδιος και πρόσθεσε ότι ο στόχος του είναι να «εξαφανίσει» το 99.9% των αλλεργιογόνων, χωρίς ωστόσο να καταστρέψει την υφή, το χρώμα, τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά των φιστικιών. Μέχρι στιγμής έχει φτάσει στο 80%.

Τα συμπεράσματα της μελέτης του δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στο Food and Bioprocess Technology.

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr