Είναι γνωστό πως ο καφές έχει διεγερτική δράση. Δεδομένου ότι είναι το πιο αγαπημένο ρόφημα παγκοσμίως, τι συνιστούν οι ειδικοί για τα άτομα με ανεβασμένη αρτηριακή πίεση;
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η κατανάλωση καφέ συνοδεύεται από προσωρινή αλλά αξιοσημείωτη αύξηση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν υπέρταση.
Δεν έχει εξακριβωθεί γιατί παρατηρείται αυτή η αύξηση. Μία από τις επικρατούσες θεωρίες υποδεικνύει ότι η καφεΐνη μπλοκάρει τη δράση μιας ορμόνης που επιτρέπει στις αρτηρίες να παραμένουν διεσταλμένες, ενώ μια άλλη θεωρία δείχνει ότι η καφεΐνη κάνει τους επινεφρίδιους αδένες να απελευθερώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αδρεναλίνης και γι’ αυτό ανεβαίνει η πίεση.
Βάσει των διαθέσιμων ερευνητικών στοιχείων, η καφεΐνη δεν έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες άνω των 70 ετών με μεγάλο Δείκτη Μάζας Σώματος (υπέρβαροι).
Επειδή κάθε άνθρωπος παρουσιάζει διαφορετικά επίπεδα ευαισθησίας στην καφεΐνη και τα διάφορα είδη καφέ έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε καφεΐνη, εάν θέλετε να διαπιστώσετε πόσο επηρεάζει ο καφές την πίεσή σας θα πρέπει να πειραματιστείτε για ένα διάστημα με τις ποσότητες. Μετρήστε την πίεσή σας 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την κατανάλωση μίας κούπας καφέ ή άλλου καφεϊνούχου ροφήματος. Εάν παρατηρηθεί σημαντική άνοδος της αρτηριακής πίεσης, ίσως παρουσιάζετε αυξημένη ευαισθησία στην καφεΐνη.
Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε την κατανάλωση καφεΐνης πριν από δραστηριότητες που ούτως ή άλλως ανεβάζουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, όπως η γυμναστική, η ανύψωση βαρών ή κάθε είδους έντονη σωματική δραστηριοποίηση.
Πηγή: onmed.gr