Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δύο μηνίσκοι: ο έσω και ο έξω σε σχήμα ημισεληνοειδές. Οι μηνίσκοι είναι ελαστικοί και παρεμβάλλονται μεταξύ των αρθρικών επιφανειών των μηριαίων και κνημιαίων κονδύλων.
Οι βλάβες των μηνίσκων είναι τραυματικές ή εκφυλιστικές. Ένας μηνίσκος μπορεί να τραυματιστεί με έμμεση βία στροφικής καταπόνησης. Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να λειτουργήσει σε κάποιον που παίζει μπάσκετ ή ποδόσφαιρο, αλλά και από ένα στραβοπάτημα.
Ένας σημαντικά επιβαρυντικός παράγοντας είναι η παχυσαρκία. Στους ηλικιωμένους οι κακώσεις στους μηνίσκους είναι κυρίως εκφυλιστικού χαρακτήρα.
Συμπτώματα
Όποιος έχει υποστεί κάκωση μηνίσκου πονάει με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει το γόνατό του.
Έτσι περιορίζονται κατά πολύ οι κινήσεις, ενώ μπορεί να εκδηλωθεί και πρήξιμο λόγω του τραυματισμού.
Η μαγνητική τομογραφία επιβεβαιώνει την κάκωση.
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία των μηνισκικών βλαβών δεν πρέπει να είναι πάντοτε χειρουργική. Σε ασθενείς με ήπιες ενοχλήσεις μπορεί να εφαρμοστεί συντηρητική αγωγή με τη χρήση φυσικοθεραπειών, αντιφλεμονωδών φαρμάκων και παγοθεραπείας.
Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, όπου τα συμπτώματα είναι έντονα, απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση.
Σήμερα, η αρθροσκόπηση του γόνατος που εκτελείται μέσω δυο πολύ μικρών οπών, δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να ελέγξει πλήρως την άρθρωση και να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε βλάβη του μηνίσκου.
Στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση κατά το δυνατό περισσότερου μηνισκικού ιστού, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες ανάπτυξης αρθρίτιδας. Στις εκφυλιστικές ρήξεις, είναι αναγκαία η μερική αφαίρεση του χαλασμένου μηνίσκου, ενώ σε πρόσφατες ρήξεις που αφορούν νεότερους ασθενείς, εφόσον το επιτρέπει το είδος και η θέση της βλάβης, πρέπει να επιχειρείται η μηνισκοσυρραφή. Στην περίπτωση που κάποιος νέος ασθενής έχει απολέσει σημαντικό μέρος ενός μηνίσκου συνιστάται η μεταμόσχευση μηνίσκου, με τη χρήση είτε πτωματικών είτε συνθετικών μοσχευμάτων, καθώς είναι σχεδόν βέβαιη η ανάπτυξη αρθρίτιδας.
Μετά από μια μερική μηνισκεκτομή, ο ασθενής δύναται να περπατήσει άμεσα χωρίς πατερίτσες, ενώ υποβάλλεται σε ολιγοήμερη φυσικοθεραπεία. Σε περίπτωση μηνισκοσυρραφής ή μεταμόσχευσης μηνίσκου, το πρόγραμμα αποκατάστασης είναι πολυπλοκότερο και απαιτείται μερική φόρτιση με πατερίτσες για 4-6 εβδομάδες, καθώς και περισσότερη φυσικοθεραπεία.
Πηγή: onmed.gr