Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χαμηλή πρόσληψη καλίου μπορεί να αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα που συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Αντίθετα, η πρόσληψή του λειτουργεί ως αντίβαρο στην υπέρταση, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό και έμφραγμα.
Πλήθος μελετών έχουν δείξει ότι τα άτομα με υψηλή πρόσληψη καλίου έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση συγκριτικά με εκείνους που έχουν χαμηλή πρόσληψη καλίου.
Η απορρόφηση του καλίου γίνεται κυρίως στο λεπτό έντερο και απεκκρίνεται κυρίως από τα ούρα.
Η έλλειψη καλίου οδηγεί σε υποκαλιαιμία, με συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν:
-Ανορεξία
-Ναυτία
-Κοιλιακή διόγκωση
-Μυϊκή αδυναμία
-Μειωμένα αντανακλαστικά
-Νωθρότητα
-Πολυδιψία
-Πολυουρία
-Καρδιακές αρρυθμίες
Πού θα το βρείτε
Το κάλιο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά.
Η ελάχιστη ποσότητα καλίου που χρειαζόμαστε καθημερινά είναι πάνω από 2.000 mg, ενώ 4.000-5.000 mg καλίου την ημέρα προστατεύουν από την υπέρταση.
Ενδεικτικά:
-100 γραμμ. πατάτες δίνουν 650 mg κάλιο
-Μία μπανάνα (120 γραμμ.) προσφέρει 480 γραμμ. κάλιο
-Μία φέτα πεπόνι (200 γραμμ.) παρέχει 420 mg κάλιο
-20 σταφίδες (10 γραμμ.) 102 mg και
-Μία φέτα καρπούζι (400 γραμμ.) 400 mg
Πηγή: onmed.gr