Με τη βελτίωση των νεοπλασματικών θεραπειών, αυξάνεται ο αριθμός των καρκινοπαθών που επιβιώνουν ελεύθεροι νόσου για πολλά χρόνια. Πως όμως πρέπει να γίνεται η παρακολούθηση ενός ασθενούς, τι πρέπει να γνωρίζει ο ίδιος και οι γιατροί του, πόσο συχνά πρέπει να γίνονται οι απεικονιστικές εξετάσεις, οι βιοδείκτες και οι καρκινικοί δείκτες;
Στο 1ο Συνέδριο «Πολιτική και Διαχείριση του Καρκίνου – Βέλτιστη Πρακτική vs. Οικονομικοί Περιορισμοί» την περασμένη εβδομάδα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ετέθησαν όλα τα παραπάνω ζητήματα αναλυτικά και δόθηκαν οι απαντήσεις. Αντίθετα από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι ογκολογικοί ασθενείς, δεν πρέπει να γίνονται συχνά απεικονιστικές εξετάσεις, ωστόσο η δυναμική των βιοδεικτών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.
Ειδικότερα, σύμφωνα λοιπόν, με τον Διευθυντή της Β΄ Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Metropolitan, Χρήστο Χριστοδούλου, «…κεφαλαιώδης παράγοντας στην παρακολούθηση του ασθενούς είναι το ιστορικό και οι εξετάσεις του, ανάλογα με τη μορφή καρκίνου. Λ.χ. είναι αναγκαίος ο πιο εντατικός έλεγχος στον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ δεν είναι αναγκαίες πολλές απεικονιστικές εξετάσεις και καρκινικοί δείκτες στονκαρκίνο του μαστού».
Από την πλευρά του, ο Παθολόγος-Ογκολόγος του 251 Γ.Ν. Αεροπορίας Ιωάννης Μούντζιος, υπογράμμισε ότι «…όσον αφορά στη σταδιοποίηση του όγκου μπορεί να απαιτούνται πολλές εξετάσεις. Αν δεν υπάρχει κατάχρηση εξετάσεων μπορεί τα οφέλη- και τα οικονομικά- να είναι σημαντικά. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων».
Στον περιορισμό του κόστους με την ορθολογική χρήση των βιοδεικτών αναφέρθηκε η αναπληρώτρια Διευθύντρια της Α΄ Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Metropolitan, Έλενα Λινάρδου, τονίζοντας ότι «…με τους βιοδείκτες προσδιορίζουμε πώς και σε ποιους ασθενείς η θεραπεία θα έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, χωρίς αστοχίες, άρα με τον τρόπο αυτό να περιορίσουμε και το κόστος. Πλέον, και στο πλάσμα των ασθενών μπορούμε να βρούμε τους βιοδείκτες, με μια απλή εξέταση. Η χρήση τους πρέπει να επεκταθεί γιατί φέρνει το σωστό φάρμακο στον σωστό ασθενή. Έχουμε νομοθετημένη την αποζημίωση συγκεκριμένων βιοδεικτών. Θέλουμε να συμβεί και με άλλους βιοδείκτες».
Στο θέμα της σχέσης «κόστους εξετάσεων- αποτελεσματικότητας» αναφέρθηκε και ο επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Αθανάσιος Βοζίκης, επισημαίνοντας ότι «…από το 2000 έως το 2010 οι νοσηλείες για καρκίνο αυξήθηκαν κατά 60%! Τα οφέλη των γενετικών εξετάσεων είναι αρκετά αλλά πρέπει να τα ομαδοποιήσουμε, να εξασφαλίσουμε καθολική κάλυψη, να είναι προσβάσιμα στους πολίτες και να βοηθηθεί η φαρμακοβιομηχανία να παράγει τέτοια προϊόντα».
Παίρνοντας το λόγο ένας από τους συντονιστές του Συνεδρίου, επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κυριάκος Σουλιώτης, προσδιόρισε το πρόβλημα στις τιμές αποζημίωσης και στο ρόλο της Πολιτείας: «Η Πολιτεία συνήθως αναρωτιέται, ποια είναι η επίπτωση στον προϋπολογισμό στον χρόνο που τρέχει, χωρίς να υπολογίσει ποια μπορεί να είναι τα μακροχρόνια οφέλη από την αποζημίωση εξετάσεων και νοσηλειών».
Πηγή: onmed.gr