Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025
Καρκίνος μαστού: Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει μια γυναίκα και πότε

Καρκίνος μαστού: Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει μια γυναίκα και πότε

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή κακοήθη νόσο στις γυναίκες. Υπολογίζεται, ωστόσο, ότι περίπου οι μισές γυναίκες δεν κάνουν ψηλάφηση μαστού ούτε μαστογραφία, γεγονός που καθυστερεί τη διάγνωσή του.

Η αυξανόμενη χρήση της μαστογραφίας έχει ως αποτέλεσμα τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε ολοένα και πιο πρώιμο στάδιο (μικρότεροι όγκοι, χωρίς διήθηση των λεμφαδένων της μασχάλης), οπότε οι πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισής του είναι αυξημένες.

Η μαστογραφία είναι περισσότερο χρήσιμη σε μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, οι οποίες και διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Όπως κάθε εξέταση, όμως, έτσι και αυτή έχει κάποια πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση της.

Αυτά είναι:
-Θεραπεία λανθανόντων καρκίνων που δεν θα είχαν επίπτωση στην υγεία των ασθενών (υπερδιάγνωση).
-Αν είναι ψευδώς θετική η διάγνωση (μη σωστή), τότε η ασθενής θα μπει αναίτια σε διαδικασία επιπλέον εξετάσεων.
-Αν είναι ψευδώς αρνητική, αργοπορεί η διάγνωση ενώ υπάρχει καρκίνος.
-Επειδή έχει ελάχιστη ακτινοβολία, εάν μία γυναίκα εκτίθεται σε αυτήν σε ηλικία κάτω των 30 ετών μπορεί να έχει κάποιο κίνδυνο από την ακτινοβολία.
-Υπολογίζεται ότι η μαστογραφία έχει περίπου 80% ευαισθησία στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, καθώς το 3,5% έως 7,9% των μαστογραφιών είναι ψευδώς θετικές για καρκίνο, ενώ το περίπου 10% ψευδώς αρνητικές.

Οι προληπτικές εξετάσεις για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού είναι οι εξής:
1.Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 20 ετών πρέπει να παρακολουθούνται από παθολόγο/οικογενειακό ιατρό, ώστε να κάνουν τακτικά εξετάσεις και να τους δίνονται εξατομικευμένες συμβουλές για μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Πρέπει ως εκ τούτου να αποφεύγουν την παχυσαρκία, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα και να ασκούνται συστηματικά.
2.Ετήσια μαστογραφία. Συνιστάται από την ηλικία των 40 ετών.
3.Κλινική εξέταση των μαστών. Θα πρέπει να γίνεται περιοδικά, περίπου κάθε 3ετία στις γυναίκες κατά τις δεκαετίες των 20 και των 30 ετών, και κάθε έτος από την ηλικία των 40 και άνω. Σε περίπτωση που οι γυναίκες θεωρούν ότι υπάρχει κάποια αλλαγή στους μαστικούς αδένες (μαστούς), θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τον γιατρό τους.
4.Αυτοεξέταση μαστού. Χρήσιμο θα ήταν να γίνεται πολύ συχνά, ακόμα και από την ηλικία των 20 ετών.
5.Μαστογραφία και μαγνητική τομογραφία. Συνιστάται σε άτομα με μεγάλο κίνδυνο (πάνω από 20%, κυρίως λόγω επιβαρημένου οικογενειακού ιστορικού και παθολογικών γονιδίων) κάθε έτος.

Οι ανησυχητικές ενδείξεις
Πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω σημάδια:
-Ογκίδιο στον μαστό
-Οίδημα (πρήξιμο)
-Ερεθισμό του δέρματος στον μαστό
-Πόνο στον μαστό
-Πόνο στη θηλή
-Εισολκή της θηλής (σαν να βουλιάζει προς τα μέσα)
-Έκκριμα από τη θηλή.

 

 

Πηγή: onmed.gr