Τετάρτη , 18 Δεκέμβριος 2024
Καρκίνος μαστού: Πότε η χημειοθεραπεία δεν είναι αναγκαία

Καρκίνος μαστού: Πότε η χημειοθεραπεία δεν είναι αναγκαία

Πολλές γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία που δεν είναι αναγκαία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα κλινικής μελέτης που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου, στη Νέα Ορλεάνη.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής την Δρ Λάουρα βαν ντε Βιρ, χρησιμοποίησε ένα γενετικό τεστ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες που θεωρείται ότι πρέπει να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία βάσει της κλινικής αξιολόγησης, δεν χρειάζονται ουσιαστικά να υποβληθούν σ’ αυτή τη δοκιμασία.

«Μετά την χειρουργική αφαίρεση των όγκων, οι ασθενείς που το γενετικό τεστ έδειξε ότι δεν χρειάζονταν χημειοθεραπεία, είχαν 95% ποσοστό επιβίωσης. Πρόκειται για πολύ υψηλό ποσοστό και δείξαμε ότι δεν διαφέρει μεταξύ εκείνων που κάνουν και αυτών που δεν κάνουν χημειοθεραπεία» εξηγεί η ερευνήτρια.

Παλαιότερα, οι γιατροί αποφάσιζαν αν η γυναίκα πρέπει να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία με γνώμονα το μέγεθος του όγκου και τα κύτταρά του και με γενετική εξέταση για να δουν αν θα ανταποκριθεί στην χημειοθεραπεία.

bigstock Girl Full Of Hope During Chemo 84489257

Η νέα γενετική εξέταση μελετά 70 γονίδια εντός του όγκου για να καταγράψει την επιθετικότητά του και τις πιθανότητες να επανεμφανιστεί χωρίς χημειοθεραπεία.

«Το τεστ εξετάζει την “κινητήρια δύναμη” του όγκου. Η βιολογία του όγκου μας λέει περισσότερα από το μέγεθος του» εξηγεί η Δρ βαν ντε Βιρ που σχεδίασε το τεστ.

Στην κλινική μελέτη έλαβαν μέρος σχεδόν 6.700 γυναίκες από 111 ιατρικά κέντρα εννέα χωρών. Οι ερευνητές χώρισαν τις ασθενείς σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το αν το τεστ ή ο παραδοσιακός τρόπος αξιολόγησης σύστηναν χημειοθεραπεία.

Το γενετικό τεστ μείωσε κατά 46% τις συνιστώμενες χημειοθεραπείες, σε περισσότερες από 3.300 ασθενείς που είχαν ενταχθεί στην ομάδα υψηλού κινδύνου υποτροπής του καρκίνου του μαστού, βάσει κοινών κλινικών και παθολογικών κριτηρίων.

Επιπλέον, πάνω από 2.700 ασθενείς που είχαν χαμηλό σκορ βάσει του γενετικού τεστ αλλά υψηλό κλινικό κίνδυνο κατέληξαν με 94,7% ποσοστό πενταετούς επιβίωσης, είτε έκαναν χημειοθεραπεία, είτε όχι.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα αυτή γενετική εξέταση θα είναι ιδιαίτερα χρήση στις νέες γυναίκες, που είναι πιθανότερο να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, πράγμα που καταστρέφει την γονιμότητά τους και προκαλεί άλλα μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr