Ο ορθοκολικός καρκίνος, δηλαδή ο καρκίνος που εκδηλώνεται σε οποιοδήποτε τμήμα του παχέος εντέρου, είναι η τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ιάσιμος, ιδιαίτερα εάν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο. Όσο νωρίτερα ανιχνευθεί, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για τον ασθενή.
Για το λόγο αυτό, η γνώση των παραγόντων που καθιστούν κάποιον επιρρεπή στη νόσο αποτελεί παράμετρο ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
– Ο ορθοκολικός καρκίνος μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο είναι συχνότερος στα άτομα άνω των 50 ετών.
– Διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας ή επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά).
– Τα παχύσαρκα άτομα διατρέχουν 33% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν την εν λόγω μορφή καρκίνου.
– Κάπνισμα (συνδέεται με ποσοστό περίπου 8% των περιστατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο)
– Αλκοόλ (συνδέεται με ποσοστό περίπου 11% των περιστατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο).
– Διατροφή που περιλαμβάνει μικρή ποσότητα φυτικών ινών.
– Κληρονομικότητα (οικογενειακό ιστορικό).
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσο ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Πηγή: onmed.gr