Πολλές φορές αγνοούμε φαινομενικά αναίτια συμπτώματα όπως η κακή διάθεση και οι ανησυχίες, καθώς τα θεωρούμε παροδικά ή αμελητέα.
Νέα μελέτη αποδεικνύει όμως ότι οι διαταραχές της διάθεσης μπορούν στην πραγματικότητα να αποτελέσουν δείκτη για σοβαρές ασθένειες.
Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Psychotherapy and Psychsomatics, Ιταλοί ερευνητές θέλησαν να εξερευνήσουν κατά πόσο η κατάθλιψη, το άγχος και άλλες διαταραχές της διάθεσης μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα σωματικής πάθησης και όχι απλώς ψυχολογικά συμπτώματα.
Αποδείχθηκε πως ιδιαίτερα η κατάθλιψη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό δείκτη για άλλες ασθένειες, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι «ο πιο συνήθης συναισθηματικός πρόδρομος βιολογικής πάθησης και εκδηλώνεται σταθερά σε άτομα που πάσχουν από σύνδρομο Cushing, υποθυρεοειδισμό,
υπερπαραθυρεοειδισμό, καρκίνο στο πάγκρεας ή τον πνεύμονα, έμφραγμα του μυοκαρδίου, νόσο Wilson και AIDS».
Οι γιατροί δεν πρέπει λοιπόν να παραπέμπουν τους ασθενείς αμέσως σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο όταν δηλώνουν πως έχουν εκδηλώσει συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.
Σε κάθε σύμπτωμα πρέπει να αναζητούμε πρώτα τις πιθανές βιολογικές αιτίες του και αν όλες απορριφθούν τότε μόνο πρέπει να θεωρείται ψυχοσωματικό.
Τα βασικά συστήματα επεξεργασίας των πληροφοριών –το ενδοκρινικό, το κεντρικό νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα– επικοινωνούν συνεχώς μεταξύ τους ώστε να «ενημερώνουν» το σώμα για το τι συμβαίνει έξω από αυτό αλλά και μέσα σε αυτό. Κάποια διαταραχή σε ένα σύστημα εκδηλώνεται λοιπόν συχνά ως διαταραχή σε κάποιο άλλο σύστημα. Παραμένει άγνωστο βέβαια γιατί τα ψυχολογικά συμπτώματα εμφανίζονται σε κάποιους ενώ σε άλλους όχι.
Πηγή: onmed.gr