Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025
Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε γυαλιά ηλίου;

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε γυαλιά ηλίου;

Η χρήση γυαλιών ηλίου τις ημέρες έντονης ηλιοφάνειας είναι επιβεβλημένη λόγω της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία βλάπτει τους ιστούς στην επιφάνεια αλλά και στο βάθος των ματιών.

Όσο περισσότερο εκτίθενται τα μάτια μας στην UV, ιδίως στην UVB, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε μεγαλώνοντας να εκδηλώσουμε προβλήματα όπως ο καταρράκτης, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η εμφάνιση μορφωμάτων.

Κάθε πότε όμως πρέπει να αλλάζουμε τα γυαλιά ηλίου;

Επιστήμονες από τη Βραζιλία εξηγούν στην επιθεώρηση «Biomedical Engineering OnLine», ότι οι ακτίνες του ηλίου βλάπτουν σταδιακά τα φίλτρα εναντίον της UV που διαθέτουν οι φακοί των γυαλιών.

Αυτό έχει ως συνέπεια να τους διαπερνά ολοένα περισσότερη UV, προκαλώντας φθορές στα μάτια οι οποίες αυξάνουν βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο διαφόρων οφθαλμοπαθειών, όπως το πτερύγιο, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

bigstock Instagram style photograph of 107833046

Γι’ αυτό και προτείνουν να αλλάζουμε τα γυαλιά ηλίου το αργότερο κάθε δύο χρόνια, καθώς η προστατευτική δράση τους έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου φθίνει με τον καιρό.

Όπως εξηγεί η δρ Λιλιάνε Βεντούρα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάουλο, η ανθεκτικότητα των φίλτρων των γυαλιών ηλίου στην UV ελέγχεται με ειδικό τεστ, το οποίο είναι κοινό σε Ευρώπη, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και σε ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής.

Το τεστ γίνεται σε εξομοιωτή ηλίου στον οποίο εκτίθενται τα φίλτρα των γυαλιών ηλίου επί 50 αδιάκοπες ώρες, από απόσταση 30 εκατοστών του μέτρου από την πηγή του φωτός. Η πηγή αυτή είναι μία λάμπα των 450 W, που αντιστοιχεί σε δύο μέρες σε φυσικό περιβάλλον το καλοκαίρι ή τέσσερις το χειμώνα.

Η δρ Βεντούρα και οι συνεργάτες της εξέτασαν την επάρκεια του τεστ, υπολογίζοντας την άμεση και την έμμεση έκθεση μιας κατακόρυφης επιφάνειας στην UV στη διάρκεια ενός έτους, και συγκρίνοντάς την με αυτήν στη διάρκεια του τεστ.

Το συμπέρασμά τους ήταν ότι η αληθινή έκθεση είναι πολύ μεγαλύτερη, επομένως «το τεστ είναι αναποτελεσματικό στην παρούσα μορφή του».

Οι ερευνητές προτείνουν να αντικατασταθεί από μέτρηση επί 67,3 αδιάκοπες ώρες και από απόσταση 0,5 εκατοστού, διότι έτσι «θα πιστοποιηθεί η ασφάλεια των γυαλιών ηλίου για χρήση επί 2 χρόνια, εφ’ όσον τα φοράει κανείς 2 ώρες την ημέρα», είπε η δρ Βεντούρα. Για περισσότερες ώρες χρήσης, θα πρέπει να αντικαθίστανται ακόμα πιο συχνά, κατέληξε.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr