Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού, η θερμοκρασία είναι αυξημένη κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα μας να αφυδατώνεται πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες.
Έχετε αναλογιστεί όμως, ποιες είναι οι καλύτερες πηγές ενυδάτωσης που θα μας προσφέρουν παράλληλα απόλαυση και λίγες ή καθόλου θερμίδες; Πόσο συμβάλλουν τα ροφήματα στις θερμίδες που προσλαμβάνω;
Πρόσφατη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δείχνει ότι το 25% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά από το σύνολο της διατροφής μας προέρχεται από τα διάφορα ροφήματα και ποτά που καταναλώνουμε.
Στη συγκεκριμένη μελέτη, βρέθηκε ότι:
• τα ροφήματα που συνεισφέρουν περισσότερο στις συνολικές θερμίδες, είναι το γάλα/ σοκολατούχο γάλα, τα ροφήματα καφέ (καθώς συνήθως τα εμπλουτίζουμε με πρόσθετα συστατικά) και τα αλκοολούχα ποτά.
• οι χυμοί φρούτων και τα σακχαρούχα ροφήματα, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών, των ποτών με βάση χυμούς φρούτων, των σορμπέ και του τσαγιού καταναλώνονται λιγότερο συχνά, συνεισφέροντας λιγότερο στην ημερήσια θερμιδική μας πρόσληψη.
• Έτσι για παράδειγμα, τους καλοκαιρινούς μήνες, τις περισσότερες θερμίδες τις προσλαμβάνουμε από τα αλκοολούχα ποτά συμπεριλαμβανομένων της μπύρας και του κρασιού (7,2% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων), ακολουθούν τα διάφορα ροφήματα καφέ, π.χ. freduccino, freddo cappuccino, (5,2%) και το γάλα/ σοκολατούχο γάλα (5%), ενώ λιγότερες θερμίδες καθημερινά καλύπτουν στη μέση διατροφή οι χυμοί (2,7%) και τα αναψυκτικά (2,8%).
• Το χειμώνα το σκηνικό αλλάζει, και την πρώτη θέση παίρνουν τα ροφήματα καφέ (cappuccino, καφές με σιρόπια, σαντιγύ κτλ) καλύπτοντας το 7,9% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων, ακολουθούν το γάλα/ σοκολατούχο γάλα (6,6%), τα αλκοολούχα ποτά (2,6%), οι χυμοί (1,7%), ενώ τα αναψυκτικά παρέχουν μόνο 0,5%.
Να διευκρινίσουμε, φυσικά, ότι ο καφές (ελληνικός, στιγμιαίος, γαλλικός, εσπρέσο κτλ), το τσάι και γενικά τα διάφορα αφεψήματα από τη φύση τους δεν έχουν καθόλου θερμίδες. Τα αφεψήματα καφέ που φαίνονται ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην ημερήσια θερμιδική πρόσληψη αφορούν στα διάφορα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται, μέσα ή έξω από τι σπίτι, όπως σιρόπια, ζάχαρη, αφρόγαλα, σαντιγύ κτλ.
Light εναλλακτικές λύσεις ενυδάτωσης
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) επισημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καλύπτουν περίπου το 20 – 30% των ημερήσιων αναγκών τους σε νερό από τα στερεά τρόφιμα – ιδιαίτερα από τα φρούτα και τα λαχανικά, τις σούπες και το γιαούρτι, ενώ το υπόλοιπο 70 – 80% το προσλαμβάνουν όχι μόνο από το πόσιμο νερό, αλλά και από διάφορα μη αλκοολούχα ροφήματα.
Παρόλο λοιπόν που το νερό αποτελεί την πρωταρχική πηγή ενυδάτωσής μας, υπάρχουν και εναλλακτικές επιλογές, ιδιαίτερα για το καλοκαίρι:
• Καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό… Σκεφτείτε ότι το καρπούζι και η ντομάτα για παράδειγμα, περιέχουν 92% και 93% νερό αντίστοιχα! Αποτελούν λοιπόν, εξαίρετη επιλογή ενυδάτωσης, και όχι μόνο, καθώς προσφέρουν στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και μάλιστα, με λίγες θερμίδες (ανάλογα βέβαια με την ποσότητα).
• Μη αλκοολούχα ροφήματα: Όλα τα μη-αλκοολούχα ροφήματα όπως το τσάι, ο καφές, το γάλα, οι χυμοί και τα αναψυκτικά περιέχουν, από 85% έως και 99% νερό, γεγονός που τα καθιστά εναλλακτικές πηγές νερού! Αν βέβαια θέλουμε να «προσέξουμε» τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε, μπορούμε να επιλέξουμε τις «light» εκδοχές αυτών όπως τσάι και αναψυκτικά τύπου light ή zero, καφέ ή αφεψήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια.
• “Cocktails” με φρούτα: «Ξεγελάστε» την παρέα σας αλλά και εσάς τους ίδιους και δημιουργείστε μόνοι σας δροσιστικά “cocktails” χωρίς αλκοόλ! Επιλέξτε κάποιο αναψυκτικό χαμηλών θερμίδων ή ανθρακούχο νερό προσθέτοντας προαιρετικά χυμό της επιλογής σας, φρούτα και τριμμένο πάγο!
To καλοκαίρι είναι εδώ! Ας το χαρούμε με γευστικές και συνάμα light επιλογές ενυδάτωσης που θα μας χαρίσουν στιγμές δροσιάς και απόλαυσης!
Πηγή: onmed.gr