Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025
Κήλη αυχένα: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Κήλη αυχένα: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Ο σχηματισμός κήλης στη σπονδυλική στήλη είναι συνηθέστερος χαμηλά στην οσφυϊκή μοίρα, δεν αποκλείεται όμως η κήλη να σχηματιστεί πιο ψηλά, στην περιοχή του αυχένα.

Η κήλη αποτελεί πάθηση των μεσοσπονδυλίων δίσκων, των μαλακών «μαξιλαριών» που βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους από τους οποίους αποτελείται η σπονδυλική μας στήλη.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι πιο μαλακός στο κέντρο του και εξωτερικά διαθέτει ένα πιο σκληρό περίβλημα. Η κήλη εμφανίζεται όταν μέρος του μαλακού τμήματος του δίσκου διαρρέει μέσω μιας ρωγμής στο εξωτερικό σκληρό περίβλημα.

Η κήλη μπορεί να ερεθίσει τα γύρω νεύρα, προκαλώντας πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία σε κάποιο άκρο. Είναι βέβαια πιθανό να έχει σχηματιστεί κήλη και να μην εκδηλώνεται καμία ενόχληση.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της κήλης. Επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό εάν ο πόνος από τον αυχένα «ακτινοβολεί» στο χέρι ή το πόδι ή αν συνοδεύεται από μούδιασμα ή αδυναμία.

Αίτια

Ο σχηματισμός της κήλης είναι συνήθως αποτέλεσμα της σταδιακής φθοράς που παρατηρείται στους μεσοσπονδύλιους δίσκους με την πάροδο των ετών. Όσο μεγαλώνουμε, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αφυδατώνονται. Έτσι, γίνονται λιγότερο εύκαμπτοι και είναι πιο πιθανό να υποστούν ρήξη ακόμη και έπειτα από ήπια καταπόνηση.

Αντιμετώπιση

Η συντηρητική θεραπεία, κυρίως με την υιοθέτηση σωστής στάσης του σώματος και εξατομικευμένου προγράμματος άσκησης και φαρμακευτικής αγωγής, οδηγεί σε ανακούφιση των συμπτωμάτων σε 9 στους 10 ασθενείς.

Ο γιατρός που θα κάνει την αξιολόγηση θα προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για κάθε ασθενή.

Η εφαρμογή πάγου ή θερμότητας, η σπονδυλική έλξη, ο υπέρηχος και η υποστήριξη του αυχένα είναι επίσης μερικές από τις συνήθεις λύσεις που προτείνον οι ειδικοί.

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την ύστατη λύση, εάν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει και οι ενοχλήσεις επιμένουν.

Δεν συνιστάται υπερβολική ξεκούραση, καθώς η ακινησία μπορεί να οδηγήσει σε ακαμψία των αρθρώσεων και εξασθένιση των μυών, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του προβλήματος.

 

 

Πηγή: onmed.gr