Πόσο επικίνδυνο είναι το λίπος στην κοιλιά για τους ανθρώπους χωρίς περιττά κιλά ή πρόβλημα παχυσαρκίας;
Μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, δείχνοντας ότι ακόμα και οι «κοκαλιάρηδες» διατρέχουν κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Φρανσίσκο Λόπεζ-Χιμένεθ, καθηγητή Ιατρικής στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, εξέτασαν στοιχεία από περισσότερους από 15.000 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησαν επί 14 χρόνια.
Συγκεκριμένα, συσχέτισαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και την αναλογία μέσης-ισχίων των εθελοντών, συγκρίνοντάς τα στη συνέχεια με τους πρόωρους θανάτους.
Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές φυσιολογικού βάρους που διέθεταν το περισσότερο περικοιλιακό λίπος είχαν τη χειρότερη επιβίωση, ανεξάρτητα από το αν ο ΔΜΣ τους βρισκόταν στα κατώτερα, τα μέσα ή τα ανώτατα όρια του φυσιολογικού (το εύρος του κυμαίνεται από 18,5 έως 25).
Αυτοί, δε, που διέτρεχαν το μεγαλύτερο κίνδυνο ήταν οι αδύνατοι άντρες με μεγάλη κοιλιά, που έχουν κατά 87% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους δίχως έξτρα λίπος στην κοιλιά.
Σε σύγκριση, δε, με τους υπέρβαρους και τους παχύσαρκους συνομηλίκους τους, οι αδύνατοι άνδρες είχαν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όταν διέθεταν περίσσεια λίπους στην κοιλιά.
Τι ισχύει για τις γυναίκες
Αντίστοιχα στις γυναίκες, η συσσώρευση περιττού λίπους στην κοιλιά αύξανε κατά σχεδόν 50% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις αδύνατες, έναντι όσων είχαν πιο ομοιογενή κατανομή του σωματικού λίπους στο σώμα τους.
Ο κίνδυνος ήταν κατά 32% αυξημένος όταν οι αδύνατες γυναίκες με αυξημένο περικοιλιακό λίπος συγκρίνονταν με τις υπέρβαρες και τις παχύσαρκες συνομήλικές τους.
«Το περικοιλιακό λίπος είναι κακό λίπος. Έχει σχετισθεί, μεταξύ άλλων, με την αυξημένη χοληστερόλη, τη φλεγμονή, την καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και τον διαβήτη. Όταν, λοιπόν, κάποιος έχει λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, είναι πολύ χειρότερο απ’ ό,τι αν το είχε γύρω από τους γοφούς του», διευκρινίζει ο δρ Πωλ Πουάριερ από το Ίδρυμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Λαβάλ, στο Κεμπέκ, ο οποίος υπογράφει ένα σχόλιο που συνοδεύει τη νέα μελέτη.
Πηγή: onmed.gr