Η αίσθηση του σκοπού μπορεί να παρατείνει τη ζωή κατά δύο χρόνια
Ωστόσο, το «κλειδί» της μακροζωίας να βρίσκεται τελικά… στο μυαλό.
Αυτό υποστηρίζει μια ομάδα επιστημόνων, σύμφωνα με τους οποίους οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που έχουν την αίσθηση κάποιου σκοπού κι ευημερίας στη ζωή τους, ζουν κατά δύο χρόνια περισσότερο από αυτούς, των οποίων η ζωή έχει λιγότερο νόημα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, στην έρευνα συμμετείχαν 9.050 Βρετανοί με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
Ερευνητές από το University College London καθώς επίσης και τα πανεπιστήμια Princeton και Stony Brook στις ΗΠΑ, μελέτησαν την «ευδαιμονική ευημερία» των συμμετεχόντων, συσχετίζοντάς τη με την αίσθηση ελέγχου, σκοπού και αξίας στη ζωή τους.
Κατά τη διάρκεια των 8,5 ετών που διήρκεσε η έρευνα, πέθανε το 9% των ανθρώπων με την υψηλότερη ευημερία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που σημείωσαν τα χαμηλότερα νούμερα, το ποσοστό ανήλθε σε 29%.
Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους κι άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα και διάφορες ασθένειες, εκείνοι που είχαν τα υψηλότερα νούμερα ευημερίας βρέθηκε ότι είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας. Ακόμη, ζούσαν κατά μέσο όρο δύο χρόνια περισσότερο από εκείνους με τα χαμηλότερα νούμερα.
«Δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η υψηλότερη ευημερία μειώνει αναγκαστικά τον κίνδυνο θανάτου, δεδομένου ότι η σχέση δεν είναι αιτιακή» είπε ο καθηγητής Andrew Steptoe από το UCL, ωστόσο –όπως εξήγησε ο ίδιο- τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας αυξάνουν την «ενδιαφέρουσα πιθανότητα η ευημερία να βελτιώνει τη φυσική υγεία».
«Υπάρχουν πολλοί βιολογικοί μηχανισμοί, που μπορεί να συνδέουν την ευημερία με τη βελτιωμένη υγεία. Για παράδειγμα, μέσω των ορμονικών αλλαγών ή της μειωμένης αρτηριακής πίεσης» πρόσθεσε.